AVRUPADAN Youtube Video
Ek bürokrasi... Bakan da tepkili
Almanya'da şirketlere yıllık sürdürülebilirlik raporları zorunlu hâle geliyor. Yeni yasa tasarısı iş dünyasında ek maliyet ve bürokrasi endişesi yarattı.
Almanya'da Bakanlar Kurulu, şirketlerin yıllık sürdürülebilirlik raporları sunmasını zorunlu kılacak yeni bir yasa tasarısını onayladı. Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann (FDP), bu tasarıdan memnun olmadığını belirtti. Ancak, Almanya'nın Avrupa Komisyonu'nun Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi'ni kendi hukukuna uyarlaması gerekiyor. Bu düzenlemeyle birlikte, geçmişe göre çok daha fazla şirketin kapsamlı sürdürülebilirlik raporları hazırlaması gerekecek, böylece yatırımcılar ve bankalar daha bilinçli sürdürülebilir yatırımlar yapabilecek.
Buschmann, AB direktifinin mümkün olduğunca az bürokrasiyle uygulanacağını vurguladı ve bürokrasiyi azaltmanın sadece Berlin'de değil, Brüksel'den de beklenen bir görev olduğunu söyledi.
Bu tasarı, iş dünyasından eleştiriler aldı. Aile İşletmeleri Birliği Başkanı Marie-Christine Ostermann, bu süreçte yüksek ek maliyetlerin doğacağını ve bu yükün orantısız olduğunu ifade etti. Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) da AB direktifinin revize edilmesi çağrısında bulundu.
Federal hükûmet, yeni raporlama zorunluluğunun 2028 yılına kadar yaklaşık 14 bin 600 yerel şirketi kapsayacağını ve bu şirketlerin sürdürülebilirlik raporlaması nedeniyle yılda ortalama 100 bin avro ek maliyete katlanması gerekeceğini öngörüyor. Toplamda ise ekonomiye 2028'den itibaren yıllık 1,58 milyar avro ek yük getireceği tahmin ediliyor.
Geri Dön 03 Ağustos 2024 Cumartesi Önceki Yazılar