AVRUPADAN Youtube Video
Ehliyet almak hayal oldu
Almanya'da otomobil ehliyeti almanın maliyeti, son dönemde kaydedilen artışlarla birlikte giderek daha da yüksek hâle geldi.
ADAC, Almanya'nın en büyük otomobil kulübünün yaptığı bir araştırmaya göre, sürücü belgesi almak isteyen kişilerin artık 2 bin 500 ila 4 bin 400 avroluk bir bütçe ayırması gerekiyor. Bu da bir önceki yıla kıyasla yüzde 11'lik bir artışa işaret ediyor.
Fiyatlar neden arttı?
Artışın ardında yatan nedenler arasında genel fiyat artışları, trafik ve araç teknolojisindeki gelişmeler bulunuyor. Federal Sürücü Eğitmenleri Dernekleri Birliği'nden Kurt Bartels, ehliyet maliyetlerinin yükselmesinin ana nedenlerini açıklarken, benzin fiyatlarındaki yükseliş ve araç bakım maliyetlerinin artmasının yanı sıra, trafiğin ve araç kullanımının daha karmaşık hâle gelmesini de vurguladı.
Ehliyet eğitim sürecinin zenginleşmesi ve çeşitlenmesi, örneğin e-scooter'lar ve çitle korumalı bisiklet yolları gibi yeni trafik düzenlemeleri, sürücü adaylarının daha fazla eğitim almasını gerektiriyor. Bartels'e göre, bu değişiklikler sürüş testlerinin süresinin 45 dakikadan 55 dakikaya uzatılmasına neden oldu ve adayların başarılı olması için gereken ders sayısı da arttı.
CDU/CSU Meclis Grubu, Federal Meclis'e sunulan bir önergede, ehliyetin toplumsal katılım ve ekonomik refah için önemli olduğunu ve bir lüks ürün hâline gelmemesi gerektiğini belirtti. Florian Müller, sürüş simülatörlerinin kullanımının artırılması ve teori derslerinin dijitalleştirilmesi gibi önerilerle ehliyet maliyetlerinin düşürülebileceğine dikkat çekti. Bu yöntemlerin kullanılması durumunda ehliyet maliyetlerinin yaklaşık 1.000 avro kadar azaltılabileceğini ifade etti.
Adayların yarısı teori bölümünü geçemiyor
Almanya'da B sınıfı otomobil ehliyeti almak isteyenlerin yüzde 49'u, 2023 yılında teori sınavından geçemedi. TÜV raporuna göre, bu oran 2014'e göre yüzde 10, bir önceki yıla göre ise yüzde 3 arttı. Aynı dönemde, tüm sınıflarda sınavlara girenlerin üçte biri pratik sınavda başarısız oldu. Teori sınavındaki başarısızlık oranının artışı, adayların sınavı yeterince ciddiye almadığına işaret ediyor.
Yaşlıların direksiyon hakimiyeti tartışılıyor
Berlin'de yaşlı bir sürücünün neden olduğu ve bir kadın ile dört yaşındaki oğlunun hayatını kaybettiği trafik kazası sonrası yaşlı sürücülerin direksiyon başında olması konusu tartışmaya açıldı. Yeşiller Partisi, yaşlı sürücülerin düzenli olarak testten geçirilmesini önerirken, diğer partiler bu fikre karşı çıkıyor. Yaşlı Örgütleri Federal Çalışma Grubu ve SPD, yaşa bağlı testlerin yol güvenliğine olumlu bir etkisi olmadığını savunuyor. Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing de ek bürokrasiye karşı olduğunu belirtti.
AutoScout24 anketine göre, Almanların yüzde 86'sı sürüş yeteneği testlerinin kazaları azaltacağını düşünüyor ve bu testlerin 60-70 yaş aralığında başlaması gerektiğine inanıyor.
Geri Dön 16 Mart 2024 Cumartesi Önceki Yazılar