mevlana cay
Devamını okuyun...AVRUPADAN Youtube Video
Dikkat: Kış saatine geçiliyor, saatler geri alınacak
Avrupa'da yaz saati sona eriyor, saatler 1 saat geri alınacak. Halkın çoğu saat değişikliğinin kaldırılmasını istiyor, sağlık sorunları artıyor.

Avrupa'da yaz saati uygulaması, 26 Ekim’i 27 Ekim’e bağlayan gece yarısı sona erecek. Saatler, 03.00'te 1 saat geri alınarak 02.00’a çekilecek. Böylece mart-kasım arası uygulanan yaz saati son bulacak. Türkiye, kalıcı yaz saati uygulamasında olduğu için, Avrupa'nın Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, İtalya, İsveç gibi ülkelerinden 2 saat, İngiltere'den ise 3 saat ileride olacak.
Kış saati uygulamasının amacı
Kış saati, elektrikten tasarruf etmek amacıyla kullanılıyor. Ancak, Avrupa Parlamentosu geçen yıl bu uygulamanın kaldırılması yönünde bir tavsiye kararı aldı. Bu kararın uygulamaya geçmesi üye ülkelerin kararına bırakıldı, fakat henüz bir uzlaşı sağlanamadı. Araştırmalara göre, halkın yarısı saatlerin değişiminden rahatsızlık duyuyor.
Otomatik ayarlama ve manuel kontrol
Analog saatlerin geri alınması gerektiğini unutmamak gerekiyor. Ancak cep telefonları ve bilgisayarlar bu ayarlamayı otomatik olarak yapıyor. En doğru zamanı görmek için televizyon saatinden kontrol etmek tavsiye ediliyor.
Halkın çoğunluğu yaz saati uygulamasını destekliyor
2018 yılında Avrupa Birliği Komisyonu’nun yaptığı ankete göre, halkın yüzde 84'ü yazın ve kışın farklı saat uygulamasına karşı çıkıyor. 2019’da Avrupa Parlamentosu, saat değişikliği uygulamasının kaldırılması yönünde bir karar aldı. Ancak, uygulamadan çıkıp çıkmama kararı üye ülkelerin inisiyatifine bırakıldı.
Saat değişiminin sağlık üzerindeki etkileri
Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, saat değişimi sonrasında her üç kişiden biri fiziksel veya psikolojik sorunlar yaşıyor. Kadınların yüzde 37'si, erkeklerin ise yüzde 22'si bu durumdan olumsuz etkileniyor. Sorun yaşayanların yüzde 82'si yorgunluk hissederken, yüzde 64'ü uyku sorunları yaşadığını, yüzde 48'i ise konsantrasyon zorluğu çektiğini belirtiyor. Ayrıca, kış saati ile her beş kişiden biri işe geç kalıyor.
Uyku sorunları ve sağlık riskleri
Almanya'da ortalama uyku süresi gecede 7 saat 14 dakika. Ancak son yıllarda uyku bozukluğu çekenlerin sayısı artmış durumda. Barmer sağlık sigortası tarafından yapılan araştırmaya göre, yaz ve kış saati uygulaması, mevcut uyku ritmini daha da olumsuz etkiliyor. Almanya'da yaklaşık 6,2 milyon kişi uyku sorunları yaşıyor. Uyku bozukluklarının, obezite, felç, demans ve kardiyovasküler hastalık riskini artırdığı belirtiliyor. 5 saatten az uyumanın kronik hastalık riskini yükselttiği de vurgulanıyor.
Geri Dön 26 Ekim 2024 Cumartesi Önceki Yazılar