AVRUPADAN Youtube Video
Dev şirketler yurt dışına kaçıyor
Alman sanayi şirketleri, yüksek maliyetler ve bürokrasi nedeniyle üretimlerini giderek daha fazla yurt dışına taşıyor. DIHK, Almanya’nın rekabet gücünü kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Jeopolitik riskler ve küresel ekonomideki yavaşlama, şirketlerin yurt dışı yatırımlarını sınırlarken, Alman sanayi şirketleri maliyetleri düşürmek için üretimlerini giderek daha fazla yurt dışına taşımaya başladı.
Şirketler maliyetleri düşürmek için yurt dışına yöneliyor
Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), 1.700 sanayi şirketiyle yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. Ankete göre, Alman şirketlerinin yüzde 40’ı yurt dışında yatırım yapmayı planlıyor. Geçen yıl bu oran yüzde 42 seviyesindeydi.
Şirketlerin yüzde 35’i, yurt dışına yatırım yapma sebebi olarak maliyetleri düşürme ihtiyacını gösterdi. Bu oran, 2008’deki küresel finans krizinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Euro Bölgesi, Alman şirketleri için en önemli yatırım alanı olmaya devam ederken, Avrupa Birliği ülkelerine yatırım yapmak isteyen şirketlerin oranı yüzde 45’ten yüzde 48’e yükseldi.
DIHK raporunda, “Yüksek enerji ve iş gücü maliyetlerinin yanı sıra olumsuz ekonomi politikaları, Almanya’nın iş yapma cazibesini azaltıyor. Jeopolitik gerilimler ve zayıf ekonomi şirketler üzerinde ek baskı oluşturuyor” ifadelerine yer verildi.
"Almanya kritik bir eşikte"
DIHK Dış Ticaret Direktörü Volker Treier, Almanya’nın rekabet gücünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Treier, “Yüksek enerji maliyetleri, karmaşık bürokrasi ve artan vergi yükü şirketleri sıkıştırıyor. Bu yüzden üretimlerini yurt dışına taşımaları tehlikeli bir sinyal” dedi.
Treier, giderek daha fazla Alman şirketinin üretimini ve istihdamını yurt dışına taşımak zorunda kaldığını ve bunun ülke ekonomisi için bir uyarı niteliği taşıdığını söyledi. “Eğer şirketler geleceklerini Almanya’nın dışında görmeye başladıysa, bu yalnızca bireysel yatırımların kaybı değil, ülkenin ekonomik istikrarı ve refahı için ciddi bir tehdittir” ifadelerini kullandı.
Treier, hükûmetin acil önlemler alması gerektiğini belirterek, “Enerji fiyatları düşürülmeli, vergiler azaltılmalı, bürokrasi hafifletilmeli ve kalifiye iş gücü için daha iyi koşullar sağlanmalı” çağrısında bulundu.
Geri Dön 18 Mart 2025 Salı Önceki Yazılar