Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da kriz: Dev firma fabrika kapatıyor - 4 Eylül 2024 Oktan Erdikmen
Ekrem İmamoğlu özel röportaj: Oy vermek gurbetçilerin hakkı - Oktan Erdikmen
Almanya'da suça karışana sınır dışı - Haftanın Yorumu 44. Bölüm Oktan Erdikmen
26 Temmuz 2024 Cuma

Büyük kentlerde kira artışı yavaşladı, ev fiyatları düşüyor

Almanya'nın büyük kentlerinde kira artış hızı düşerken, ev fiyatları gerilemeye devam ediyor. JLL araştırmasına göre, kırsal ve küçük kentlerde ise kira artışları hızlandı.

Almanya'nın büyük kentlerinde ev kiralarındaki artış yavaşladı, ev fiyatlarındaki düşüş ise sürdü. İngiltere merkezli Jones Lang LaSalle (JLL) tarafından yapılan çalışmaya göre, büyük kentler dışında ise kira fiyatlarındaki artış hızlandı.

Kiralar ve ev fiyatlarındaki değişim

Almanya genelinde kiralar artarken, büyük kentlerdeki gayrimenkul fiyatları düştü. JLL araştırmasına göre, Berlin, Hamburg, Münih, Köln, Frankfurt, Düsseldorf, Stuttgart ve Leipzig'deki evler için talep edilen ortalama kira fiyatı, 2024'ün ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,3 arttı. 2023'ün ikinci yarısındaki artış oranı ise yüzde 8,2'ydi.

En fazla artış Berlin'de

Kira fiyatlarındaki en büyük artış yüzde 11,4 ile Berlin'de görüldü. Berlin'i yüzde 9,8 ile Leipzig ve yüzde 9,4 ile Frankfurt izledi. En düşük artış ise yüzde 1,4 ile Köln'de gerçekleşti. Diğer büyük şehirlerdeki artış oranları ise şöyle: Düsseldorf yüzde 7, Stuttgart yüzde 5,2, Hamburg yüzde 5, Münih yüzde 3,2.

Kırsal ve küçük kentlerdeki durum

Sekiz büyük şehir dışındaki kentlerde kira fiyatlarındaki artış daha da hızlandı. Bu kentlerde ev sahiplerince talep edilen ortalama kira fiyatı, 2024'ün ilk yarısında 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 8,3 arttı. Kırsal kesimde ise kira artışı yüzde 5,6 ile geçen yılın son altı ayına göre 0,1 puan daha yüksek oldu.

Konut inşası ve piyasadaki etkisi

JLL uzmanı Sören Gröbel'e göre, kira fiyatlarını etkileyen faktörlerden biri de konut inşasındaki durgunluk. Yeni inşaatların teşviki ve daha basit yapıdaki konutlar için E tipi bina inşasına yönelik planların etkisi ancak zamanla görülebilecek. Gröbel, "Arz tarafından, kira fiyatları üzerindeki baskı muhtemelen orta vadede yüksek kalmaya devam edecek" dedi.

Ev fiyatlarındaki düşüş

Almanya'da büyük kentlerdeki ev fiyatları düşmeye devam ediyor, ancak bu düşüş hızı yavaşladı. Ülke genelinde konutların ortalama fiyatı 2024'ün ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 düştü. 2023'ün ikinci yarısında bu oran yüzde 7,4 idi. En büyük fiyat düşüşü yüzde 6,5 ile Frankfurt'ta görülürken, en az düşüş Hamburg'da kaydedildi.

Piyasa koşulları ve geleceğe bakış

JLL, artan maaşlar ve fiyatlardaki düzeltmelerin konut satın alma şartlarını daha cazip hâle getirdiğini belirtti. "Kira fiyatlarındaki keskin artışın etkisiyle kiralama ve satın alma maliyetleri arasındaki oran da bir şekilde satın alma maliyetlerinin lehine doğru kaydı" değerlendirmesini yaptı. Ancak, yüksek faiz oranları nedeniyle konut piyasasındaki toparlanmanın yavaş olacağı öngörülüyor.

Geri Dön 26 Temmuz 2024 Cuma Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN