AVRUPADAN Youtube Video
Beş kişiden biri meslek eğitimi yapmadan çalışıyor
Bertelsmann Vakfı'na göre her 5 gençten 1’i okuldan sonra eğitim almak istemiyor. Uzmanlar iş gücü ve bireysel gelecek açısından büyük risk uyarısı yapıyor.
Bertelsmann Vakfı’nın yaptığı araştırma, Almanya’da 14-25 yaş arası gençlerin önemli bir bölümünün meslek ya da üniversite eğitimi yerine doğrudan çalışmayı tercih ettiğini ortaya koydu. Anket sonuçlarına göre gençlerin yüzde 20’si okuldan sonra bir eğitim almadan hemen iş hayatına atılmak istiyor.
Düşük nitelikli gençler eğitimden uzaklaşıyor
Rapor, özellikle düşük eğitim seviyesine sahip gençlerin çıraklık ya da yükseköğretime sıcak bakmadığını gösteriyor. Bu durum, uzun vadede hem bireysel gelir kaybı hem de işsizlik riskini artırıyor.
“Bu tablo endişe verici”
Vakıf uzmanlarından Helen Renk, Almanya’da hâlihazırda resmi meslek diploması bulunmayan 3 milyon genç olduğunu hatırlatarak şu uyarıda bulundu:
Meslek eğitimi almayan gençlerin ileride işsiz kalma ihtimali yüksek. Aynı zamanda daha düşük ücretlerle çalışıyorlar. Bu durum hem bireysel yaşamlarını etkiliyor hem de ülke ekonomisi için kayıp anlamına geliyor.
İş gücü açığı büyüyor
Alman Ekonomi Enstitüsü’nün verilerine göre, ülkede yaklaşık 500 bin kalifiye iş gücü açığı bulunuyor. Gençlerin eğitimden uzaklaşması, bu açığın kapanmasını daha da zorlaştırıyor.
Geri Dön 17 Temmuz 2025 Perşembe Önceki Yazılar