AVRUPADAN Youtube Video
Baerbock, SPD'nin sınır dışı vaatlerini eleştirdi
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Başbakan Olaf Scholz ve İçişleri Bakanı Nancy Faeser'in Afgan ve Suriyeli suçluları hızla sınır dışı etme vaadini eleştirdi.
Baerbock, Die Zeit’e verdiği demeçte, "Özellikle belirsiz zamanlarda, verdiğiniz vaatleri gerçekten nasıl yerine getireceğinizi bilmiyorsanız, bu güvenliğe katkı sağlamaz" dedi. Dışişleri Bakanı, Mannheim'da bir polis memurunun Afganistanlı bir adam tarafından öldürülmesi gibi şiddet içeren suçlarla ilgili olarak, "Tehlikeli insanlarla ilgili sorunun, onları hızlıca Afganistan'a ya da Suriye'ye sınır dışı ederek çözülebileceği iddia edilmemeli" dedi.
Scholz, "Suç işleyenler sınır dışı edilecek" demişti
Başbakan Scholz, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, "Hükûmetim, suçluların bu şekilde sınır dışı edilmesini mümkün kılmak için yoğun bir şekilde çalışıyor" demişti. Scholz şöyle konuşmuştu:
Almanya'nın sınırlarını sıkı şekilde kontrol etmeyi sürdürme niyetindeyiz. Daha önce de duyurduğum gibi, düzensiz göçü sınırlandırmak istiyoruz. Sayılar düşmek zorunda. Düzensiz şekilde bize gelen çok insan var. (Ülkelerindeki) zulümden korunmak istediklerini söylüyorlar. Ama iltica için sebep sunamıyorlar ve sonra da reddediliyorlar.
CDU: Cezalarını ülkelerinde çekmeliler
Baden-Württemberg Adalet ve Göç Bakanlığı Müsteşarı Siegfried Lorek (CDU), cezaların infazının sadece Almanya'da değil, suçluların kendi ülkelerinde de gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu. Lorek, "Cezalarını ülkelerinde çekmeliler, bu önemli bir işaret olur" dedi.
Suçluların yüzde 36,9'u yabancı
2022'de hüküm giymiş suçluların yüzde 36,9'u Alman pasaportu taşımıyordu. Almanya'da bir mahkumun günlük maliyeti yaklaşık 180 avro. AB vatandaşı olan suçlular, cezalarını kendi ülkelerinde çekmek için başvurabiliyor ancak bu talep suçludan gelmeli. AB dışı ülkelerden gelen suçlular içinse hapis cezasının yarısından sonra sınır dışı etme mümkün olabiliyor. Müebbet hapis cezası alanlar ise en erken 10 yıl sonra sınır dışı edilebiliyor.
"Birçok devlet geri almayı reddediyor"
Uluslararası Ceza Hukuku ve Ceza Muhakemesi Hukuku Uzmanı Profesör Hans-Heiner Kühne, sınır dışı etmenin ilgili devletin vatandaşlarını geri almasını gerektirdiğini ve birçok devletin bunu reddettiğini belirtti. Kühne, sınır dışı etmenin, faillerin cezalarını Almanya'da çekmelerine izin vermekten daha pahalıya mal olabileceğini söyledi. Almanya, bireysel anlaşmalar kapsamında yabancı suçluların geri alınması için diğer ülkelere ödeme yapabiliyor.
Almanya, işkence tehlikesi olan Afganistan ve Suriye gibi ülkelere sınır dışı yapamıyor. Bu yasak, mahkûmlar için olduğu kadar genel olarak o ülkelerden gelen herkes için geçerli. Bu durumda hapse giren kişi, cezasını Almanya'da çekmek zorunda kalıyor.
Geri Dön 30 Temmuz 2024 Salı Önceki Yazılar