Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da yüksek maaşlar düşecek - 16 Ekim 2024 Oktan Erdikmen
Berlin ile Ankara anlaştı: Hangi Türkler sınır dışı edilecek? - Haftanın Yorumu
Şerif Issı Almanya'da engellilere tanınan hakları tek tek anlattı - AVRUPADAN
25 Temmuz 2024 Perşembe

Anayasa hazırlığı: İktidar ve muhalefet AfD'ye karşı birleşti

AfD'nin güçlenmesiyle birlikte; SPD, Yeşiller, FDP ve CDU/CSU, Anayasa Mahkemesi'nin bağımsızlığını korumak için Anayasa'da değişiklik yapmayı planlıyor.

Almanya'da aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin gücünü artırması üzerine, SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan trafik ışığı koalisyonu ile ana muhalefet Birlik partileri CDU/CSU, Federal Anayasa Mahkemesi'nin bağımsızlığını güçlendirmek amacıyla Anayasa'da değişiklik yapılmasını gündeme taşıdı.

Anayasa değişikliği önerisi

Trafik ışığı ile Birlik partileri, Anayasa Mahkemesi yargıçlarının atanması ve görev süresinin Federal Meclis ve Eyaletler Meclisi tarafından 2/3 çoğunlukla seçilmesi konusunda uzlaşmaya vardı. Anayasa değişikliğinin, hükûmetin 2025 sonbaharına kadar olan görev süresi boyunca gerçekleşmesi hedefleniyor.

Bakan Buschmann: Kaçınılmaz bir değişiklik

Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann (FDP), hukuk devleti ve demokrasi düşmanı aşırı partilerin Federal Anayasa Mahkemesi’nin bağımsızlığını zayıflatmasına fırsat vermemek için Anayasa’da bu değişikliğin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Buschmann, önerilerinin parlamento yaz tatilinden sonra Federal Meclis’te ele alınacağını ve yıl sonuna kadar Eyaletler Meclisi’nde de kabul edilerek yasalaşmasını beklediklerini söyledi.

Yargıçların görev süresi ve atama süreci

Mevcut yasal düzenlemelere göre, Federal Anayasa Mahkemesi yargıçları 12 yıllığına bir defaya mahsus seçiliyor. Yeni Anayasa değişikliğiyle yargıçlara bir kez daha seçilme hakkı verilmesi planlanıyor. Mahkemede 18 yargıç görev yapıyor; bunların 8’ini Federal Meclis milletvekilleri, 8’ini de Eyaletler Meclisi seçiyor ve atamalar Cumhurbaşkanı’nın onayıyla yapılıyor. Yargıçlar en fazla 68 yaşına kadar görev yapabiliyor.

Polonya hatırlatması

SPD'li politikacı Johannes Fechner, Polonya'daki Anayasa Mahkemesi'nin basit çoğunluk oyuyla nasıl felce uğratıldığını örnek göstererek, benzer bir durumun Almanya'da yaşanmaması gerektiğini vurguladı.

FDP’li Stephan Thomae ise, "Parlamentarizmi ve anayasa yargısını demokrasi düşmanlarına karşı daha dirençli hâle getirmeliyiz. Federal Anayasa Mahkemesi'nin temel yapılarına ait düzenlemeleri Anayasa'da tanımlamalıyız," dedi.

Geri Dön 25 Temmuz 2024 Perşembe Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN