Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da yüksek maaşlar düşecek - 16 Ekim 2024 Oktan Erdikmen
Berlin ile Ankara anlaştı: Hangi Türkler sınır dışı edilecek? - Haftanın Yorumu
Şerif Issı Almanya'da engellilere tanınan hakları tek tek anlattı - AVRUPADAN
17 Ekim 2024 Perşembe

Almanya'da yüksek maaşlar düşecek!

Almanya’da emeklilik reformu kapsamında, çalışanlar ve işverenlerin katkı paylarının artırılması planlanıyor. 2028'den itibaren bu oran kademeli olarak yüzde 22,3'e ulaşacak.

Almanya'da yüksek maaşlar düşecek!

Almanya’da yaşlanan nüfus ve azalan genç nüfus nedeniyle sosyal güvenlik ve emeklilik sistemi üzerinde büyük bir baskı oluştu. Federal hükümet, emeklilik ve sağlık sistemini sürdürülebilir kılmak için çalışanlar ve işverenlerin daha fazla katkı payı ödemesini zorunlu kılan bir reform hazırladı. Bu düzenleme 2025 yılı itibarıyla yürürlüğe girecek.

Katkı paylarında önemli artış

Çalışma Bakanı Hubertus Heil’in sunduğu emeklilik reformu kapsamında, çalışanlar ve işverenlerin sosyal güvenlik primleri kademeli olarak artırılacak. GKV'nin (yasal sağlık sigortası) önerisine göre, sağlık sigortası için ek katkı payı yüzde 2,5'e yükseltilirken, toplam sağlık sigortası katkı payı yüzde 17,1’e çıkacak. Sosyal güvenlik katkı payları ise mevcut yüzde 40,9’dan yüzde 41,7’ye yükselecek. Bu artışlar, çalışanların maaşlarına yansıyacak ve yüksek maaş alanların ödemeleri daha da artacak.

Yüksek gelirli çalışanlar için katkı payı limiti artıyor

1 Ocak’tan itibaren özellikle yüksek gelirli çalışanlar için prim ödemelerinde değişiklik yapılacak. Emeklilik sigortasında aylık prim ödeme sınırı 7 bin 550 avrodan 8 bin 50 avroya çıkarılacak, sağlık sigortasında ise bu sınır 5775 avrodan 6150 avroya yükselecek. Örneğin, brüt maaşı 10 bin avro olan bir çalışanın maaşından artık 500 avro daha fazla prim kesilecek ve aylık yaklaşık 200 avro daha fazla katkı payı ödeyecekler. Bu artış, işverenlerin de prim yükünü artıracak.

Nesiller Fonu ve uzun vadeli çözümler

2030’lu yılların ortalarında devreye girecek olan "Nesiller Fonu" adı verilen sermaye yatırımı sistemi, emeklilik ödemelerine destek sağlayacak. Bu fon, emeklilik sistemini rahatlatmak amacıyla sermaye piyasalarına yatırım yaparak çalışanlar ve devlet üzerindeki yükü hafifletmeyi hedefliyor.

Orta ve düşük gelirli çalışanların yükü hafifleyecek

2023 yılı itibarıyla çalışanlar, emeklilik sigortası primlerini vergi beyannamelerinde yüzde 100 oranında düşebilecekler. Bu, özellikle orta ve düşük gelirli çalışanlar için vergi yükünü hafifletmeyi amaçlıyor. Ancak yüksek gelirli çalışanlar için katkı paylarının artması, maaşlarında daha fazla kesinti anlamına geliyor.

Sağlık sigortası katkı payları da artıyor

Yaşlanan nüfusun etkisiyle sağlık hizmetleri maliyetlerinde artış yaşanıyor. Bu durum, 2025 yılında çalışanlar ve işverenlerin yasal sağlık sigortasına (GKV) daha yüksek katkı payı ödemesine neden olacak. Politico'nun haberine göre, GKV, ortalama ek katkının yüzde 2,5’e yükselmesini önerdi. Bu da sağlık sigortası katkı payının rekor seviyelere çıkacağını gösteriyor.

Sosyal güvenlik katkı oranları yükseliyor

Sağlık sigortasına yapılan katkı oranı yüzde 14,6'ya, toplam katkı payı ise yüzde 17,1'e çıkacak ve bu miktar brüt ücretlerden kesilecek. Emeklilik, bakım ve işsizlik sigortası da dâhil edildiğinde, sosyal güvenlik katkı oranı mevcut yüzde 40,9'dan yüzde 41,7'ye yükselecek.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni kararları bekleniyor

Federal Sağlık Bakanlığı, GKV ve Federal Sosyal Güvenlik Dairesi’nin tahminleri, Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’ın belirleyeceği ortalama ek katkı oranına dayanak oluşturuyor. 2025 yılı için sağlık sigortası giderlerinin 341,4 milyar avro olması bekleniyor. Bakanlığın, 1 Kasım'a kadar yeni ek katkı oranını açıklaması planlanıyor. Sağlık sigortası şirketleri ise nihai oranı daha sonra kendileri belirleyecek.

Geri Dön 17 Ekim 2024 Perşembe Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN