AVRUPADAN Youtube Video
Almanya’da silahlanma çatlağı: Rusya’nın hedefi olduk
ABD'nin 2026'dan itibaren Almanya'ya 'Tomahawk' füzeleri ve hipersonik silahlar konuşlandırması kararı tartışma yarattı. Pistorius "Amaç caydırıcılık" dese de, ülkenin Rusya'ya hedef hâline getirildiği eleştirileri var.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 2026'dan itibaren SM-6, 'Tomahawk' uzun menzilli seyir füzeleri ve hipersonik silahları Almanya'ya konuşlandıracağını duyurdu. ABD ve Almanya'nın ortak açıklamasında, bu adımın NATO'ya olan bağlılığı ve Avrupa'nın caydırıcılığını artıracağı belirtildi. Karar, Alman siyasetinde geniş yankı uyandırdı.
Savunma Bakanı Pistorius: Amaç caydırıcılık
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius (SPD), ABD'nin uzun menzilli silahlarının Almanya'ya konuşlandırılmasına yönelik eleştirileri reddetti. Pistorius, bunun bir silahlanma yarışı ya da gerilimin artmasıyla ilgili olmadığını vurgulayarak, "Caydırıcılığın inandırıcı olabilmesi için Rusya'nın yetenekleriyle eşit olması gerekiyor" dedi. Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada, ABD'nin kararının NATO ittifak topraklarının savunmasında ciddi bir güvenlik açığını kapatacağını belirtti. Ayrıca, konuşlandırmanın geçici olduğunu ve Almanya'nın bu süre zarfında kendi savunma kapasitesini geliştirmesi gerektiğini ifade etti. Pistorius, 2025 yılı için planlanan savunma bütçesinin artırılması gerektiğini de vurguladı.
Scholz: Çok iyi bir karar
Almanya Başbakanı Olaf Scholz (SPD), ABD ile varılan anlaşmayı 'çok iyi bir karar' olarak nitelendirdi. NATO liderler zirvesi için Washington'da bulunan Scholz, Almanya'nın 'caydırıcılığı olan kendi savunmasına' ihtiyacı olduğunu belirtti ve bunun için de hassas silahların gerekli olduğunu söyledi.
SPD ve Yeşiller:
SPD Milletvekili Ralf Stegner, bu adımın silahlanma yarışını tetikleyebileceğini ve dünyanın daha tehlikeli hale geleceğini savundu. SPD Dış Politika Sözcüsü Nils Schmid ise kararı destekleyerek, bunun Rusya'yı caydırmak için gerekli olduğunu söyledi. Schmid, kararın "NATO'nun konvansiyonel savunma kabiliyetini güçlendirmekle sınırlı olduğu için ölçülü bir karar" olduğunu ifade etti.
Yeşiller Partisi'nden Agnieszka Brugger ve Sara Nanni, kararı desteklemekle birlikte, Başbakan Scholz'un kararı yeterince açıklamamasını eleştirdi. Brugger, "Putin'in tehditlerine ve vahşetine, en iyi karşılık birliktelik ve savunma gücüyle verilebilir" dedi. Nanni ise Scholz'un açıklama yapmamasının korkuları artırabileceğini ve dezenformasyona yol açabileceğini belirtti.
FDP ve CDU/CSU'dan destek:
FDP'den Marcus Faber, NATO'nun birliktelik göstermesinin önemli olduğunu vurgularken, CDU/CSU'dan Jürgen Hardt, füzelerin Almanya'nın güvenliğine katkı sağlayacağını söyledi. Hardt, "Rusya'nın Ukrayna'ya girmesiyle Avrupa'nın barış düzenini tahrip etmesi sonrasında bizdeki tehlike gerçektir" dedi.
AfD ve Sol Parti'den tepki:
Aşırı sağcı AfD partisi sözcüsü Tino Chrupalla, kararı eleştirerek, Almanya'nın Rusya ile ilişkilerinin zarar göreceğini söyledi. Chrupalla, "Scholz, Almanya'nın çıkarlarını savunmuyor" dedi. Sol Parti'den Dietmar Bartsch ve Thüringen Başbakanı Bodo Ramelow ise silahlanma yarışının büyümeye devam edeceği uyarısında bulundu. Bartsch, "Ulusal savunmaya evet, daha fazla silaha hayır" dedi.
Wagenknecht: Ülkemizi düşman füzeler için hedef hâline getiriyor
BSW kurucusu Sahra Wagenknecht de Funke Medya'ya verdiği demeçte, "Uzun menzilli silahlarının konuşlandırılması bizi korumaya hizmet etmiyor, aksine ülkemizi düşman füzeleri için potansiyel bir hedef hâline getiriyor ve dolayısıyla bizi büyük tehlikeye atıyor. Yeni bir silahlanma yarışına ihtiyacımız yok; NATO hâlihazırda silahlara Rusya'nın 12 katı kadar para harcıyor” dedi.
Kremlin: Soğuk Savaş'a doğru emin adımlarla ilerliyoruz
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin bu adımını Rusya'yı bastırma girişimi olarak nitelendirdi ve "Soğuk Savaş'a doğru emin adımlarla ilerliyoruz" dedi. Peskov, Almanya, ABD, Fransa ve İngiltere'nin Ukrayna'daki çatışmalara doğrudan katıldığını belirtti ve bu adımların Rusya'yı bastırmak ve stratejik yenilgiye uğratmak amacıyla yapıldığını söyledi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da askeri yanıt geliştireceklerini belirtti.
NATO Almanya'da Ukrayna için yeni bir komutanlık kuracak
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise NATO'nun Almanya'da Ukrayna için yeni bir komutanlık kuracağını ve buradaki birliklerin eğitimi ve donanımına odaklanılacağını söyledi.
Biden, Zelenskiy'e Putin dedi
ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy'i sahneye çağırırken yanlışlıkla "Başkan Putin" dedi ve sonrasında "Putin'i yenmeye o kadar odaklanmışım ki..." diyerek hatasını düzeltti.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Rusya'nın çabaları ters tepiyor
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Moskova'nın şiddet ve korkutma çabalarının işe yaramayacağını belirterek, Ukrayna'nın NATO'ya güvenebileceğini vurguladı. Stoltenberg, üye ülkelerin Ukrayna'ya gönderdikleri silahların kullanımına ilişkin uyguladıkları kısıtlamaları azalttıklarını ve bunun da Ukrayna'nın Rusya'daki askeri hedefleri vurmasının önünü açtığını söyledi.
Geri Dön 13 Temmuz 2024 Cumartesi Önceki Yazılar