AVRUPADAN Youtube Video
Almanya'da kriz resmen başladı
Alman hükûmeti, 2024 için ekonomik büyüme tahminlerini düşürdü. Ekonomi Bakanı Habeck, ekonomideki zayıf performansa rağmen Almanya’nın güçlü bir ülke olduğunu ve toparlanma yolunda adımlar atacaklarını belirtti.
Alman hükûmeti 2024 yılı için ekonomik büyüme beklentilerini düşürdü. Ekonomi Bakanı Robert Habeck, büyüme paketinin yetersiz kaldığını belirtirken, Almanya’nın güçlü bir ülke olduğunu ve ekonomik zorlukları aşacaklarını söyledi. Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, 2023 yılı için daha önce yüzde 0,3 olarak açıklanan büyüme tahmininin eksi yüzde 0,2’ye çekildiğini duyurdu. 2025’te büyümenin yüzde 1,2, 2026’da ise yüzde 1,6 olması bekleniyor.
Ekonomik koşullar ve reform ihtiyacı
Habeck, mevcut ekonomik durumun tatmin edici olmadığını vurgularken, ekonomiyi iyileştirmek için yeni adımlar atılacağını dile getirdi. 2018'den bu yana Almanya’nın kayda değer bir büyüme göstermediğini belirten Habeck, hükûmetin hazırladığı 49 maddelik paketin yetersiz olduğunu ve daha kapsamlı adımlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Ayrıca, ülkede inovasyon eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini söyledi.
Borç freni reformu tartışmaları
Borç freni konusunda reform yapılması gerektiğini savunan Habeck, büyümenin en hızlı yolunun yatırım teşviklerinden geçtiğini belirtti. Borç freninin eyalet anayasaları ve federal bütçe üzerinde kısıtlayıcı etkisi olduğunu, bu alanda daha fazla esneklik sağlanırsa ekonomik çıkmazdan kurtulmanın mümkün olacağını ekledi.
Enflasyon beklentileri düştü
Alman ekonomi yönetimi, enflasyon beklentilerini de düşürdü. 2023’te yüzde 5,9 olan enflasyonun, 2024’te yüzde 2,2, 2025’te ise yüzde 2’ye gerilemesi bekleniyor. 2026’da ise enflasyonun yüzde 1,6 seviyesine ineceği tahmin ediliyor. Ancak Alman ekonomisi, artan faiz oranları, ekonomik rüzgârlar ve yapısal değişiklikler nedeniyle zorluklar yaşamaya devam ediyor. İkinci çeyrekte yatırımların azalması sonucu yüzde 0,1 küçülen ekonominin, üçüncü çeyrekte de daralabileceği ifade ediliyor. Almanya Merkez Bankası ve Ifo Ekonomi Araştırma Enstitüsü, üçüncü çeyrekte daha fazla küçülme bekliyor.
Teknik resesyon riski
Alman ekonomisinin üçüncü çeyrekte tekrar küçülmesi durumunda, teknik resesyona girileceği belirtiliyor. Teknik resesyon, GSYH'nin art arda iki çeyrek boyunca küçülmesi anlamına geliyor. Almanya, 2020 yılında, 2009’dan bu yana ilk kez resesyona girmişti. Ifo Enstitüsü, 2024 yılı büyüme beklentisini yüzde 0,4’ten sıfıra çekti. Alman ekonomisi, yüksek enflasyon, enerji maliyetleri ve zayıf dış talep gibi sebeplerle geçen yıl yüzde 0,3 küçüldü ve G7 ülkeleri arasında daralan tek ekonomi oldu. Eğer bu yıl da küçülürse, Almanya yine G7’de daralan tek ülke olarak kalacak.
İş dünyasından eleştiriler
İş dünyası da Habeck’in açıklamalarına tepki gösterdi. Aile İşletmeleri Birliği, kurumlar vergisinin düşürülmesi ve enerji politikalarının yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu. Birlik Başkanı Marie-Christine Ostermann, Habeck’in ekonomi politikasının başarısız olduğunu belirterek, Almanya’nın durgunluğa saplanmasının kendi hataları olduğunu ifade etti.
Alman halkının endişeleri
Almanya’da yapılan bir ankete göre, halkın en büyük endişesi hayat pahalılığı. R+V sigorta şirketi tarafından yapılan ankette, artan yaşam maliyetleri yüzde 57 ile en büyük kaygı olarak öne çıkıyor. Bunu, yüzde 56 ile artan mülteci sayısı ve devletin yük altında kalacağı endişesi izliyor. Ankete katılanların yüzde 52’si konut fiyatlarının artışından şikâyet ederken, yüzde 51’i göçün toplumda gerilim yaratacağından korkuyor.
Seçimler öncesi siyasetçiye güvensizlik
Yaklaşan seçimler öncesi halkın politikacılardan memnuniyetsiz olduğu da ortaya çıktı. Marburg Üniversitesi’nden siyaset bilimci Isabelle Borucki, bu memnuniyetsizliğin dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Ankete katılanların yüzde 66’sı siyasetçilere düşük puan verdi. Ancak işsizlik konusunda daha rahat olan Alman halkının yalnızca yüzde 30’u işsizliğin artmasından endişe duyuyor. Kendi iş durumundan kaygı duyanların oranı ise yüzde 22’de kalıyor.
Gıda fiyatlarında artış
Öte yandan, Almanya’da zeytinyağı fiyatları son bir yılda yüzde 35 artış gösterdi. Tereyağı yüzde 25,4, meyve ve sebze suları ise yüzde 13,5 oranında zamlandı.
Geri Dön 10 Ekim 2024 Perşembe Önceki Yazılar