AVRUPADAN Youtube Video
Almanya'da işsizlik artıyor
Almanya'da ekonomik durgunluk ve kış etkisiyle işsiz sayısı artışını sürdürüyor. Uzmanlar, işsizliğin 3 milyon sınırını aşabileceğini öngörüyor.
Almanya'da ekonomik durgunluk ve kış mevsiminin etkisi, iş piyasasında olumsuz sonuçlar doğuruyor. Federal İş Ajansı (BA), aralık ayına ilişkin işsizlik verilerini kamuoyuyla paylaştı.
İşsiz sayısı ve oranı yükseldi
Mevsimsellikten arındırılmamış işsiz sayısı, aralık ayında bir önceki aya göre 33 bin artarak 2 milyon 807 bine ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise işsiz sayısında 170 binlik bir artış kaydedildi. Mevsimsellikten arındırılmış işsiz sayısı ise 10 bin artışla 2,87 milyon oldu. Piyasa beklentileri, işsiz sayısında daha düşük bir artış öngörüyordu.
İşsizlik oranı da aralık ayında yüzde 6'ya yükselerek dikkat çekti. Federal İş Ajansı Başkanı Andrea Nahles, kış döneminin iş gücü piyasasında her zaman belirgin bir durgunluk yarattığını ifade etti.
Ekonomik gerileme iş gücü piyasasını zorluyor
Andrea Nahles, ekonomik durgunluğun iş gücü piyasasında derin izler bıraktığını vurguladı. Geçen yıl ortalama işsiz sayısı 178 bin artarak 2 milyon 787 bine yükseldi. Ortalama işsizlik oranı ise yüzde 5,7'den yüzde 6'ya çıktı.
Şirketlerin boş pozisyonlarında da azalma görüldü. Aralık ayında açık iş pozisyonu sayısı, bir önceki yıla göre 59 bin düşerek 654 bine geriledi.
İşsiz sayısının 3 milyonu aşması bekleniyor
Almanya’da ekonomik durgunluğun sürmesi nedeniyle işsiz sayısının önümüzdeki aylarda 3 milyonu geçmesi bekleniyor. Bu, son 10 yıl içinde ilk kez yaşanacak bir durum olarak dikkat çekiyor.
Ekonomik daralma G7'de tek başına
Almanya’da 2023 yılı boyunca ekonomideki daralma, iş gücü piyasasının yanında genel ekonomik görünüme de olumsuz yansıdı. Yüksek enflasyon, enerji fiyatlarındaki artış, düşen yatırımlar ve zayıf dış talep gibi nedenlerle Almanya ekonomisi geçen yıl yüzde 0,3 küçüldü.
Almanya, G7 ülkeleri arasında küçülen tek ekonomi oldu. Bundesbank, ekonominin 2024 yılında da yüzde 0,2 daralacağını öngörüyor. Jeopolitik çatışmalar, ticarette artan korumacılık ve yapısal değişimler, bu daralmanın başlıca nedenleri olarak gösteriliyor.
Geri Dön 04 Ocak 2025 Cumartesi Önceki Yazılar