AVRUPADAN Youtube Video
Almanya’da bu hafta neler yaşandı?
Almanya’da bu hafta ırkçılık ve korona ana gündem madddeleri oldu. Ülkedeki kalifiye eleman açığının 100 milyar avro kayba neden olduğu açıklandı. Korona tedbirleri bu hafta daha da gevşetildi, uzun mesafeli yolculuklarda maske zorunluluğunun kaldırılması şubat başına çekildi.
Çifte vatandaşlık geliyor
Hükûmet, başka bir ülkede vatandaşlığı olan göçmenlerin Alman vatandaşlığını kolaylaştıracak. Almanca bilme şartı esnetilecek. Düzenlemelere ana muhalefetteki CDU/CSU ile aşırı sağcı AfD tepki gösterdi.
Yılbaşı olaylarından sonra başlayan göçmen tartışması okullara sıçradı
Alman Öğretmenler Birliği, göçmenlerin oranının yüzde 35'i geçtiği okullarda eğitim kalitesinin düştüğünü iddia etti. CDU Genel Sekreteri Mario Czaja okul bahçelerinde öğrencilerin Almanca dışında başka bir dili konuşmasının yasaklanmasını istedi. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz de yılbaşındaki şiddet olaylarından göçmen gençleri sorumlu tuttu. Merz, "Küçük paşalar ne kural tanıyor ne de kurumlara saygı duyuyor” ifadelerini kullandı. Yapılan bir ankete göre Almanların yüzde 90'ı ülkede ırkçılık olduğunu düşünüyor.
FDP ve Yeşiller çöpten yemek toplama yasağının kaldırılmasını istiyor
Yeşiller Partili Tarım Bakanı Cem Özdemir, çöpten gıda toplamanın suç olmaktan çıkarılması teklifini ilk dile getiren oldu. Özdemir'in konuyla ilgili düzenleme talebine FDP’li Adalet Bakanı Marco Buschmann da destek verdi. İkili ortak bir kampanya yürütecek.
Hayat pahalılığı, enflasyon ve enerji maliyetleri sebebiyle yemek yardımlarına başvuranların sayısı da arttı. Miteinander Ohne Grenzen (Sınırlar Olmadan Birlikte) Derneği'nin yöneticilerinden Klaus Stark artık orta gelir grubundan insanların da yemek kuyruklarına girdiğini söyledi.
Yeni varyant geldi ama toplu taşımada maske zorunluluğu kalktı
Koronavirüsün Omicron varyantının alt varyantı olan XBB.1.5 Almanya'da tespit edildi. Omicron’un en hızlı yayılan varyantı olan XBB.1.5'in hastalığın seyrini ağırlaştırmadığı bildirildi.
Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern ve Thüringen eyaletlerinin toplu taşımada maske zorunluğunu kaldırma kararının ardından ülkede uzun mesafeli toplu ulaşımda maske zorunluluğu kalktı. Koronanın yeni varyantı Almanya'ya gelse de nisan başında kaldırılması gereken yasak, FDP'li isimlerin baskısıyla şubat başıda kalkacak. Eyaletlerin kısıtlamalarını gevşetmesini gerekçe gösteren hükûmet, korona testlerini de ücrete tabi tutacak. Yarından itibaren test olmak isteyenler para ödeyecek. YouGov'un yaptığı bir ankete göre de Almanların yüzde 63'ü koronaya yakalanmaktan korkmuyor.
Doğal gaz kıtlığı yok ama akaryakıt krizi kapıda
Almanya’da doğal gaz tasarrufları sonuç verdi. Kara kışın geldiği Almanya'da olumsuz hava koşullarına rağmen doğal gaz kıtlığını yaşanmayacak. Doğal Gaz Depolama Sistemi Operatörleri Derneği, aralıkta depoların yüzde 90'ının dolduğunu ve 2024 kışı öncesine kadar yüzde 100 doluluk sağlanacağını bildirdi. Ne var ki tam doğal gaz ile ilgili endişeler dindi derken bir de akaryakıt krizi tehlikesi geldi. Hükûmetin Rusya'dan petrol ithalatını durdurmasının ardından Berlin ve çevresindeki benzin istasyonlarında akaryakıtın biteceği korkusu hakim. Almanlar, akaryakıta şok zamlar bekliyor.
Berlin’de seçimler yenileniyor, fatura halka kesiliyor
Berlin'de yenilenecek seçimlerde posta yoluyla oy kullanılmasının devlete maliyeti 400 bin avro olacak. Postayla oy kullanmak için başvurular 2 Ocak’ta başlamıştı. Oy kullanmak isteyenler mektup gönderim ücreti ödemek zorunda. Katılımın yüzde 76,6 olduğu son federal seçimlerde oyların yüzde 47,3’ü mektup yoluyla kullanılmıştı. Bu uygulama Almanya’da 1957 yılından bu yana devam ediyor.
Geri Dön 15 Ocak 2023 Pazar Önceki Yazılar