Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da yüksek maaşlar düşecek - 16 Ekim 2024 Oktan Erdikmen
Berlin ile Ankara anlaştı: Hangi Türkler sınır dışı edilecek? - Haftanın Yorumu
Şerif Issı Almanya'da engellilere tanınan hakları tek tek anlattı - AVRUPADAN
21 Temmuz 2024 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'nın gündeminde bu hafta; Rusya'yla savaş hazırlığı, güvenlik tartışmaları ve bütçe tasarısı vardı. İşte yaşananlar...

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Deutsche Bahn'ın başlıca hatlarından biri olan "Riedbahn" en az beş ay boyunca kapalı olacak. Frankfurt'tan Mannheim'a kadar uzanan 70 kilometrelik bu hattın tamamen yenilenmesi planlanıyor. Yerel trenler otobüslerle değiştirilecek, uzun mesafe ve yük taşımacılığı ise başka güzergâhlara yönlendirilecek. Frankfurt'tan Mannheim'a Darmstadt üzerinden giden birkaç ICE treni ise çalışmaya devam edecek.

Yeni korona varyantı Almanya'da yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), FLiRT adlı yeni bir korona varyantı dünya genelinde baskın hâle geldiğini bildirdi. Almanya'da bu ayın başında enfekte olanların yarısında FLiRT tespit edildi. İtalya'da sağlık uzmanları, KP.3'ün neden olduğu "beklenmedik bir yaz dalgası" konusunda uyarıda bulunuyor. Tatil destinasyonlarındaki yoğunluk nedeniyle maske takmanın önemine dikkat çekiliyor.

Korona yardımları geri isteniyor, iflaslar kapıda

Berlin Yatırım Bankası (IBB), korona yardımı yapılan 25 bin 700 başvurudan, toplamda 200 milyon avro geri ödeme talep etti. Şu ana kadar bu miktarın dörtte biri ödendi, geri kalanı ise ödenmeyi bekliyor. Özellikle binlerce avro yardım alan ve şimdi bu paraları geri ödemesi gereken kişiler büyük zorluklar yaşıyor. Bu durum, birçok serbest meslek sahibini ve küçük işletmeciyi iflasa sürüklüyor.

İçme suyu uyarısı

Almanya'da bazı musluk sularında insan sağlığını tehdit eden kimyasalların yüksek seviyede tespit edilmesi endişe yarattı. Avrupa’dan Global 2000 ve 11 çevre örgütü tarafından yapılan bir araştırma, Avrupa'daki çeşme sularını inceledi ve endişe verici sonuçlar ortaya koydu. Araştırmada, Trifluor Asetat (TFA) adlı kimyasalın çeşitli bölgelerdeki musluk sularında bulunduğu tespit edildi. Özellikle Baden-Württemberg ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerinde durumun kritik olduğu bildirildi.

2025 bütçe tasarısı ve büyüme paketi onaylandı

Bakanlar Kurulu, haftalar süren müzakerelerin ardından 480 milyar avroluk 2025 yılı bütçe tasarısını onayladı. Yeni bütçede en büyük pay eğitim, ulaştırma ve güvenliğe ayrıldı. Maliye Bakanı Christian Lindner, eğitim, karayolları, demiryolları ve güvenlik için ek harcamaların yanı sıra vergi indirimlerinin de tasarıda yer aldığını belirtti. Bakanlık, 2025 yılı bütçe tasarısını, 2028'e kadar borç frenine bağlı kalmayı öngören mali planı ve ekonomiyi canlandırma paketini de onayladı. 

2025 yılı için bütçede harcamalar ve gelirler 480,6 milyar avro olarak öngörülüyor. Yatırımların 78 milyar avro olacağı, net borçlanmanın ise 43,8 milyar avro olması bekleniyor. 2026 yılında bu borçlanmanın 38,6 milyar avroya düşeceği tahmin ediliyor.

Spahn, savaş sonrası dönemdeki en büyük israfı yaşattı

Almanya’da Federal Sayıştay (Bundesrechnungshof) raporunda, koronavirüs salgını döneminde Federal Sağlık Bakanlığı tarafından tedarik edilen milyarlarca avro değerindeki maskelerin gerekli kalite kontrolü yapılmadan alındığı belirtildi. Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD), bakanlığın ihmalini kabul etti. 2020’de pandeminin başında dönemin Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn (CDU), uzmanların tavsiyesine rağmen maske alımlarının fiyatını önemli ölçüde artırdı. "Open-House" ihale sürecinde, her tedarikçi FFP2 veya KN95 maskesi başına 4,50 avro sabit fiyatla sözleşme imzalamıştı. Ancak, vaatlerin fazla olması ve düşük kalite nedeniyle süreç kontrolden çıktı. Yeşiller Partisi, bunu "savaş sonrası tarihteki en pahalı israf" olarak nitelendirdi.

Almanya’nın Rusya’ya karşı gizli savaş planı

Spiegel dergisi, Almanya'nın Rusya'ya karşı hazırladığı olası savaş planını yayımladı. Plan, Putin’in bir NATO ülkesine saldırması durumunda yüz binlerce askerin doğu kanadına taşınmasını içeriyor. Uzmanlar, Rusya’nın NATO'ya saldırı tehdidinin 2029 gibi erken bir tarihte "yeni gerçeklik" hâline gelebileceğini öngörüyor. Bu nedenle, federal hükûmet ve Bundeswehr, hızlı ve güvenilir ulaşım için uygun rotaları belirliyor.

Ancak güzergâh üzerindeki köprüler, altyapıyı zayıflatmaya yönelik saldırıların hedefi olabilir. Bu nedenle, Bundeswehr'in alternatif planlara ihtiyacı var. Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Alman ordusunun 5 yıl içinde "savaşa hazır" hâle gelmesi gerektiğini söyledi ve caydırıcılığın önemine dikkat çekti.

Scholz: Rusya’nın saldırmasını engelleyecek kadar güçlü olmalıyız

Başbakan Olaf Scholz, dünya koşullarının değiştiğine dikkat çekti. Scholz, "Rusya, giderek saldırganlaşıyor ve komşularını tehdit ediyor. Putin, birçok silah kontrol anlaşmasını iptal etti ve yeniden silahlandı. Bu, uluslararası güvenliği tehlikeye atıyor. Bu nedenle tepki veriyoruz. Rusya'nın bize ve NATO'ya saldırmasını engelleyecek kadar güçlü olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Alman gençler savaşa gitmek zorunda kalacak mı?

Başbakan Olaf Scholz, "Gelecekte Alman gençler savaşa gitmek zorunda kalacak mı?" sorusuna, "Bütün politikam bunu engellemeye yönelik" cevabını verdi.

Pistorius: Bundeswehr'e ilgi arttı

Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius (SPD), giderek daha fazla kişinin Alman ordusu Bundeswehr'e katılmak istediğini açıkladı. Pistorius, yeni askerlik modelinin 2025 yılında hayata geçmesini planladığını belirtti. Savunma Bakanı, "Kendi ülkelerine hizmet etmek isteyenlerin sayısı artıyor. 8 Temmuz itibarıyla önceki yıla göre yüzde 15 daha fazla kişi askerlik için başvurdu" dedi.

Suikast planını neden Alman istihbaratı fark edemedi?

Almanya'da, Rheinmetall'in CEO'suna yönelik suikast planını ABD gizli servisinin ortaya çıkarması, Alman istihbaratını eleştirilerin hedefi hâline getirdi. Güvenlik Uzmanı ve Siyaset Bilimci Thomas Rid, federal hükûmeti Rusya'nın Alman topraklarındaki operasyonlarına karşı yeterli önlem almamakla eleştirdi. Rid, "Almanya'da Putin'e karşı siyasi irade eksikliği var" diyerek, 2017'deki siber saldırılardan sonra bile Almanya'nın harekete geçmediğini belirtti. Saksonya İçişleri Bakanı Armin Schuster ise, "Bu bilgiyi elde etmek için sürekli yurtdışından gelen bilgilere ihtiyaç duymamız büyük bir sorun" ifadelerini kullandı.

Polis Sendikası: Bizsiz güvenlik düşünülemez

Almanya’nın ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Şampiyonası boyunca son beş haftada Federal Polis, Almanya'nın dış sınırlarında yoğun kontroller gerçekleştirdi. Federal Polis Sendikası Başkan Yardımcısı Manuel Ostermann, “Almanya'nın güvenliği, yüksek terör tehdidi ve Moskova'dan gelen hibrit savaş zamanlarında, federal polis olmadan düşünülemez” dedi.

Aşırı sağcı dergi 'Compact' yasaklandı

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, aşırı sağcı olarak sınıflandırılan 'Compact' dergisini yasakladı. Faeser, yaptığı yazılı açıklamada, "Aşırı sağcı Compact dergisini yasakladım. Bu dergi, aşırı sağcı kesimin sözcüsüdür ve Yahudilere, göçmenlere ve parlamenter demokrasimize karşı nefreti körüklemektedir" dedi.

Birlik cephesinde Şansölye adaylığı yarışı

CDU/CSU’nun başbakan adayının kim olacağı belirsizliğini koruyor. Birlik, Merz’i aday gösterirse yüzde 31, Söder’i aday gösterirse yüzde 37 oy alacak. Bild gazetesi adına INSA araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre, CDU lideri Friedrich Merz’in başbakan olmasını isteyenlerin oranı yüzde 31. Mevcut Başbakan SPD’li Olaf Scholz’u yeniden başbakan olarak görmek isteyenlerin oranı ise yüzde 17. Yeşiller Partisi'nin muhtemel şansölye adayı Robert Habeck ise yüzde 16 oy oranı ile üçüncü sırada yer alıyor.

Spahn’dan Scholz’a Trump eleştirisi

CDU Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Jens Spahn, trafik ışığı hükûmetini, Donald Trump'ın yeniden göreve gelmesine yeterince hazırlanmamakla suçladı. Başbakan Olaf Scholz’un (SPD) mevcut ABD Başkanı Joe Biden'ı açıkça desteklemesini eleştiren Spahn, "Olaf Scholz neden Joe Biden lehine konuşuyor? Federal hükûmet olarak her iki tarafla da konuşabilmeliyiz. Ama Şansölye’ye kadar herkes Joe Biden'a bağlı" dedi.

Bavyera'da kamyon kullanma yasağı kaldırıldı

Bavyera'da sel nedeniyle 7,5 ton ve üzeri kamyonların hafta sonları ve resmi tatil günlerinde seyahat etmesine izin verildi. Düzenleme, temmuz sonuna kadar geçerli olacak. Almanya genelinde şu anda 1.268 otoyol inşaat alanı bulunuyor. Özellikle uzun ve şeritsiz inşaat güzergahlarında trafik sıkışıklığı riski yüksek. Bu nedenle alternatif rotalar öneriliyor.

Geri Dön 21 Temmuz 2024 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN