Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
25 Şubat 2024 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'nın gündeminde bu hafta; koalisyonda yaşanan krizler, devam eden grevler ve vergi sınıflarının değişmesi vardı. İşte yaşananlar...

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya haftaya, Hanau Katliamı’nın 4’üncü yılı anmalarıyla başladı. Birçok kentte düzenlenen anmalarda, ırkçılık karşıtı tema yer alırken, yetkililer de olaydan ders almamakla suçlandı.

SPD'li siyasetçinin evi ve arabası kundaklandı

Bununla birlikte, Thüringen’de aşırı sağ karşıtı gösteriler düzenleyen SPD'li Michael Müller'in evi ve arabası kundaklandı. Thüringen İçişleri Bakanı Georg Maier ve SPD yönetimi, saldırının siyasi nedenlerle gerçekleşmiş olabileceğini ifade etti. Bakan Maier, şans eseri can kaybı yaşanmadan atlatıldığını, yangının beş dakika geç fark edilmesi hâlinde büyük bir felaketin yaşanabileceğini belirtti. Saldırılar, SPD'nin Suhl kentindeki iki parti bürosuna yapılan taşlı saldırılarla da bağlantılı görülüyor.

Trafik ışığında koalisyon krizi, FDP/Birlik flörtü

Birçok konuda kriz yaşayan trafik ışığı koalisyonunda, bu seferki krizin adı ‘ödeme kartları’ oldu. Federal ve eyalet hükûmetlerinin, düzensiz göçü engellemek amacıyla sığınmacılara nakit yerine kullanımları için 'Ödeme Kartı' verilmesi konusunda anlaşmaya varmalarına rağmen Yeşiller'in bu uygulamaya karşı çıkması, FDP'den sert tepki aldı. FDP Genel Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, Yeşiller'in Federal Meclis'teki oylamada bu karara destek vermemesi durumunda koalisyonun geleceğinin tehlikede olacağını söyledi ve Yeşiller'in tutumunu eleştirdi. Kubicki, Yeşiller'in önce destek verip sonra vazgeçmesinin koalisyon için sürdürülemez olduğunu belirtti.

FDP'nin Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai ise, CDU/CSU (Birlik) ve FDP'den oluşabilecek bir koalisyon hükûmetinin ülkenin sorunlarına gerçek çözümler getirebileceğine inandığını belirtti. 

Yeşiller Partisi lideri Katharina Dröge de hükûmetin dört yıl boyunca ülkeyi yönetmek için seçildiğini ve bu tür tartışmaların belirsizliği artırdığını vurguladı. SPD Genel Sekreteri Kevin Kühnert, Djir-Sarai'nin yorumlarını eleştirerek, FDP'yi güncel sorunlara odaklanmaya ve koalisyon anlaşmasındaki vaatleri yerine getirmeye çağırdı.

CDU Genel Başkanı Friedrich Merz ve Genel Sekreteri Carsten Linnemann da, FDP ile ortaklık konusunda olumlu sinyaller verdi.

Ödeme kartı başlamadan dolandırıcılar harekete geçti

Üzerinde tartışma yaratan mültecilere yönelik ödeme kartları sistemini kötüye kullanma planları yapan suç çeteleriyse şimdiden harekete geçti. özellikle korona test merkezleri dolandırıcılığından esinlenen çeşitli suç örgütleri, mültecilere dağıtılan ödeme kartları aracılığıyla illegal gelir elde etmeyi hedefliyor. Bu plan, mültecilerin ödeme kartlarıyla gerçekte satılmayan ürünler için alışveriş yapmış gibi gösterilerek, yüzde 10 provizyon karşılığında nakde çevrilmeyi içeriyor.

Grevler sürüyor

Lufthansa, yer hizmetleri çalışanlarının Ver.di’nin çağrısıyla başlattığı uyarı grevi nedeniyle Almanya'da yüzlerce uçuşu iptal etti. Salı sabahı başlayan ve 27 saat süren grevden 100 binlerce yolcu etkilendi. Frankfurt, Münih, Hamburg, Berlin, Düsseldorf, Köln ve Stuttgart havalimanlarında planlanan uçuşların sadece yüzde 10 ila 20’si gerçekleşebildi.

Ver.di ayrıca toplu taşıma işçilerini de uyarı grevine çağırdı. Farklı günlerde çeşitli eyaletlerde ve yerel yönetimlerde toplu taşıma çalışanlarının iş bırakacağı, 1 Mart Cuma günü ise tüm kent ve kasabalarda genel bir uyarı grevinin planlandığı açıklandı. Greve, ülkenin 130 yerel toplu taşıma şirketinde çalışan yaklaşık 90 bin personel, çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle katılacak.

Bundesbank suçu grevlere attı

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) ise, artan grevlerin, Alman ekonomisini bu yılın ilk çeyreğinde resesyon riskiyle karşı karşıya bıraktığını savundu. Bundesbank’tan yapılan açıklamada, demiryolu ve hava taşımacılığı sektörlerinde yaşanan grevlerin üretimi olumsuz etkileyeceği vurgulandı.

Vergi sınıfları değişiyor

Hükûmet, vergilendirme sistemini köklü bir şekilde değiştirecek bir reforma hazırlanıyor. Federal Maliye Bakanı Christian Lindner öncülüğünde, evli çiftler için uygulanan vergi sınıfları 3 ve 5'in kaldırılması ve her iki tarafın da vergi sınıfı 4'e dahil edilmesi planlanıyor. Bu değişiklik, milyonlarca maaş bordrosunda önemli değişikliklere yol açacak.

Emeklilere iyi haber

Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, bu yıl emekli maaşlarına enflasyonun üzerinde bir artış yapmayı planladıklarını açıkladı. Bakan, yakın zamanda sunulacak olan emeklilik reformunun da detaylarını paylaştı. Heil'e göre, 1 Temmuz'dan itibaren emekli maaşlarında beklenen artış oranı, enflasyon oranını aşacak. Geçen yıl emekli maaşları, Doğu Almanya'da yüzde 5,86, Batı Almanya'da ise yüzde 4,39 oranında artmıştı. Almanya'da tüketici fiyatlarının 2023 yılında ortalama yüzde 5,9 arttığı, Ocak 2024'te ise yüzde 2,9 olarak kaydedildiği belirtildi.

Çalışan yaşlı sayısı artıyor

Düşük emekli maaşları nedeniyle erken emeklilikten faydalananların sayısıysa azaldı. Verilere göre artık daha fazla yaşlı çalışıyor. 2023'te 63 ile 67 yaş arasındaki çalışan sayısı 1,67 milyon olarak kaydedildi. Bu sayı 2022'de 1,52 milyondu.

Lindner: Sosyal harcamaları 3 yıl askıya alalım

Maliye Bakanı Christian Lindner, savunma bütçesini artırmak amacıyla sosyal harcamalar ve sübvansiyonları 3 yıl süreyle askıya alınmasını önerdi. ZDF yayınında konuşan Lindner, bu moratoryumun Almanya'nın mali disiplinini güçlendireceğini ve savunma harcamalarına daha fazla kaynak ayırılmasını sağlayacağını savundu.

Halk Tesla fabrikasının genişlemesine karşı çıktı

Brandenburg'a bağlı Grünheide bölgesinde yaşayanlar, ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın fabrikasının genişleme planlarına karşı çıktı. Yapılan bağlayıcı olmayan oylamada bölgenin 8 bin nüfusundan yüzde 70'i katıldı ve 3 bin 499 kişi genişlemeye karşı, 1.882 kişi ise lehine oy kullandı. Elon Musk'ın sahibi olduğu şirketin planı, tedarik güvenliğini artırmak ve çalışanların çocukları için bir anaokulu inşa etmek amacı taşıyordu. Ancak bu plan, yaklaşık 250 dönümlük bir ormanın kesilmesi anlamına geliyor.

Federal Meclis onayladı: 1 Nisan'da esrar serbest olacak

Almanya'da esrar 1 Nisan'da yasallaşacak. Yasa taslağı, 22 Mart'ta Eyaletler Meclisi'nin önüne gelecek. Burada, yasa onay gerektirmese de, Eyaletler Meclisi, süreci Arabuluculuk Komisyonu'nu çağırarak yavaşlatabilir.

Şimdi de balık kroketlerde zararlı madde uyarısı

Stiftung Warentest tarafından yapılan bir araştırma, dondurulmuş gıda markaları arasındaki balık kroketlerini mercek altına aldı. İncelenen 19 markadan yalnızca Frosta ve Alnatura'nın balık kroketleri "İyi" notu almayı başarırken, hiçbir ürün "Çok İyi" derecesine ulaşamadı. Test edilen diğer 17 markanın ürünlerinde ise zararlı maddeler tespit edildi.

Ayrıca, Almanya genelindeki süpermarket zincirlerinde satılan yüz binlerce kurabiye, olası metal yabancı maddeler içerme riski nedeniyle geri çağrıldı. Tüketicilere, bu ürünleri fiş göstermeksizin süpermarketlere iade edebilecekleri ve para iadesi alabilecekleri bildirildi.

Geri Dön 25 Şubat 2024 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN