AVRUPADAN Youtube Video
Almanya'da bu hafta neler yaşandı?
Almanya'nın gündeminde bu hafta; 'savaş' endişesi, aşırı sağ tehdidi, mültecilere 'ödeme kart' uygulaması, yeni emeklilik paketi ve grevler vardı. İşte yaşananlar...
Avrupa’da ‘savaş sesleri’ yükseliyor. Birçok politikacı ve asker, Rusya’yla olası bir savaşa karşı açıklamalarda bulunuyor. Bunlardan biri de Almanya’nın SPD’li Savunma Bakanı Boris Pistorius. SPD’li Bakan, ülkesinin gelecekte Avrupa'nın karşılaşacağı güvenlik sorunlarına karşı hazır olmadığı uyarısında bulundu.
Bununla birlikte, Bild gazetesinde yer alan haberde; Savunma Bakanlığının, olası bir savaş durumunda halktan 'evlerini sığınağa dönüştürmelerini' beklediği iddia edildi. Savunma Bakanlığı'na ait rapora göre, nisan ayına kadar tamamlanması planlanan gizli bir 'Operasyon Planı' üzerinde çalışılıyor. Raporda Almanya'nın, aktif bir cephe hattına sahip olmayan ancak silah ve teçhizatın teslimi açısından kritik bir 'geçiş ülkesi' olarak görüldüğü belirtiliyor.
Wagenknecht hükûmeti 'ülkeyi savaşa sürüklemekle' suçladı
Sol Parti’den ayrılan ve yeni partisinin ilk kurultayında konuşan Sahra Wagenknecht ise trafik ışığı hükûmetini 'ülkeyi savaşa sürüklemekle' suçladı. Wagenknecht, Olaf Scholz hükûmetini, "Avrupa'nın en aptal hükûmeti" olarak nitelendirdi ve politikalarının aşırı sağcı AfD'yi güçlendirdiğini iddia etti.
AfD'li iki politikacı Anayasa Mahkemesi yargıcı olarak seçildi
Bu arada, Almanya’daki aşırı sağ tehlikesi de büyüyor. Bavyera Eyaleti'nde, aşırı sağcı AfD’den iki politikacı, Anayasa Mahkemesi yargıcı olarak seçildi. CSU ve Hür Seçmenlerin oylarıyla seçilen bu isimlerle birlikte, mahkemenin 15 yargıcından ikisi aşırı sağcı partiden oldu. Ancak, Yeşiller ve SPD, bu seçimlere karşı çıkarak hayır oyu kullandı.
Le Pen bile AfD'ye mesafeli
Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik'in kurucu lideri Marine Le Pen bile, AfD'nin 'vatandaşlık kazanan göçmen kökenlileri sınır dışı etme' planı sonrası, partiyle arasına mesafe koydu. Le Pen, Ulusal Birlik’in etnik azınlıkların sınır dışı edilmesi konusundaki tutumunu netleştirdi ve AfD'nin ‘tersine göç’ meselesini eleştirerek, "İtiraz ettiğimiz koşullar altında bile, Fransız vatandaşlığını kazanan insanlardan bu haklarını geri alma anlamında tersine göçü asla savunmadık" dedi.
AfD'li başkana karşı milyonlarca imza
AfD'nin önde gelen isimlerinden Björn Höcke'ye yönelik başlatılan "Höcke'yi Durdurun" kampanyasındaysa şu ana dek 2 milyona yakın imza toplandı. Berlin Yeşiller Partisi Meclis Grubu Başkanı Britta Haßelmann'a teslim edilen imzalarla, federal hükûmete ve Federal Meclis'e Höcke'nin Anayasanın 18'inci maddesi uyarınca temel haklarının elinden alınması talep ediliyor.
Meclis harekete geçti
Diğer yandan, Federal Meclis, aşırı sağa karşı harekete geçti. AfD'nin iktidara gelmesi ihtimaline karşın Anayasal değişiklikler planlanıyor. Hükûmet, Anayasa yargıçlarının seçimi ve görev süreleriyle ilgili detayları içeren değişiklikleri basit bir yasadan ziyade Anayasada gerçekleştirmeyi düşünüyor.
Mültecilere 'ödeme kartı' uygulaması
Thüringen eyaletinde, Greiz ve Eichsfeld bölgelerinde aralık ayından bu yana; mültecilere nakit ödeme yerine özel ödeme kartları veriliyor. Bu uygulamanın amacının, mültecileri çalışmaya teşvik etmek olduğu ifade edildi. Ancak uygulama sonrası bazı mülteciler ülkelerine geri dönme kararı aldı.
Söz konusu uygulama artık sadece burada geçerli olmayacak. 14 eyaletin uzlaşmasıyla birlikte sığınmacılara verilecek sosyal yardımın, geleceke 'ödeme kartlarıyla' yapılması kararlaştırıldı. Bavyera ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletleriyse kendi yolunu izleyecek.
Ulaşım sektöründe uyarı grevleri
Geçen haftalarda başlayan grev dalgası devam ediyor. Demiryollarında müzakerelerin yeniden başlamasıyla birlikte grevler en az 3 Mart’a kadar sona erdi. Ancak toplu taşıma ve havacılık sektöründeki grevler sürüyor. Almanya'da Birleşik Hizmet Sektörü Sendikası'nın (Ver.di) ülke çapında düzenlediği grev, perşembe günü havalimanlarını, cuma günüyse birçok eyalette tramvay ve otobüs gibi şehir içi ulaşım sektörünü etkiledi.
Hükûmetten yeni emeklilik paketi
SPD'li Çalışma Bakanı Hubertus Heil, emeklilik seviyelerini koruma planlarını hayata geçirmek için Emeklilik Paketi II'yi şubat ayında sunacaklarını duyurdu. Bakan Heil, Federal Meclis'teki konuşmasında, yaşlılık güvenlik sistemine tüm nesillerin güvenebilmesini hedeflediklerini belirtti. Emekli maaşlarının düşmemesi için trafik ışığı hükûmetinin önlem alacağını söyledi ve emeklilik yaşında artışa karşı çıkarak esnek geçişlerin destekçisi olduğunu vurguladı.
4 gün çalışma modeli deneniyor
Almanya'da, 50'den fazla şirket tam maaşla 4 günlük çalışma modelini, 1 Şubat itibarıyla test etmeye başladı. Projede, bilişim şirketleri (yüzde 14) ve danışmanlık firmaları (yüzde 12) en büyük katılımcı gruplar oldu. Test edilecek şirketlerin çoğu Kuzey Ren-Vestfalya (yüzde 30), Baden-Württemberg (yüzde 17) ve Bavyera'da (yüzde 16) bulunuyor. Bu çalışma modelinde '100-80-100 ilkesi' uygulanacak, yani yüzde 100 maaş, yüzde 80 çalışma saati ve yüzde 100 performans bekleniyor. Pilot proje 6 ay sürecek ve çalışma saatlerinin azaltılmasının üretkenliği artırıp artırmadığını bilimsel olarak değerlendirecek.
Geri Dön 04 Şubat 2024 Pazar Önceki Yazılar