Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
19 Kasım 2023 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'nın gündeminde bu hafta; grev dalgası, bütçe tartışmaları, göç krizi ve Gazze vardı. İşte yaşananlar...

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya’da bu hafta oldukça yoğun bir gündem vardı. Yıl sonu yaklaşırken, bir yandan asgari ücret, sosyal yardım tartışmaları; öte yandan toplu iş sözleşmeleri, grev dalgaları yaşanıyor. Dış politika da son derece hareketli. Gazze’deki insani krizin yanısıra Rusya-Ukrayna savaşı da devam ediyor. İşte bu hafta yaşananlar…

Continental binlerce işçiyi işten çıkaracak

Alman Continental şirketi, 400 milyon avro tasarruf etmek adına binlerce kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, işten çıkarmaların tam sayısının henüz belli olmadığı belirtildi. Ancak Alman basınında yer alan haberlerde, işten çıkarmaların sayısının 5 bin 500 civarında olabileceği ve bunların 1.100'den fazlasının şirketin Almanya'daki 30 lokasyonunda olacağı iddia edildi.

Almanya'da grev dalgası

Deutsche Bahn'da çalışan makinistler ve güvenlik görevlileri, talepleri karşılanmayınca grev kararı aldı. Kamu çalışanları da greve hazırlanıyor. Trafik ışığı ise bu durumdan memnun değil.

Alman Makinistler Sendikası (GDL), Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ülke genelinde uyarı grevi yaptı ve müzakerelerin tıkanması durumunda süresiz grev için hazırlığa başladı.

İşveren tarafı ve trafik ışığı koalisyonu ise sendikanın grev tutumunu eleştirdi. ‘Yolcuların mağdur’ olduğunu söyleyen SPD’li Detlef Müller, “Grevin bu kadar kısa sürede duyurulması beni rahatsız etti” ifadelerini kullandı. Yeşiller ve FDP de benzer fikirde.

DB ise sendikayı ‘küstahça davranmakla’ ve ‘sorumsuzlukla’ suçladı.

Bununla birlikte, hükûmet ile toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci turunda anlaşamayan kamu çalışanları, ücret artışı talebiyle 'uyarı grevleri' başlatacak. Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası'ndan (Ver.di) yapılan açıklamada, vatandaşların, önümüzdeki günlerde kamu çalışanlarının ülke çapında yapacağı uyarı grevleri ve protestolara hazırlıklı olmaları istendi.

Asgari ücrete iki yıla yayılan 82 sent zam

Almanya'da asgari ücretin saatte 82 sent artırılarak 12,82 avroya çıkarılması kararlaştırıldı. Ancak, iki yıllık süreçte yapılacak artış, çalışanları tatmin etmedi. Koalisyon hükûmetindeki Yeşiller Partisi, kararı ‘kötü bir şaka’ olarak yorumladı.

Komisyon, Lindner'in bütçesini makasladı

Federal Meclis Bütçe Komisyonu, Maliye Bakanı Christian Lindner'in bütçe taslağında çok sayıda değişiklik yaptı.

Değişiklikler arasında ebeveyn parasının gelir sınırının kademeli olarak düşürülmesi, enerjide tavan fiyat uygulamasının uzatılması, imalat sektörüne yönelik elektrik vergisi indiriminin maliyetinin artması, yurtdışındaki insani yardımlara 700 milyon avro daha fazla bütçe ayrılması, göçmenlere yönelik entegrasyon kurslarına ve danışmanlık hizmetlerine 180 milyon avro daha fazla bütçe ayrılması, Ukrayna'ya yapılan askeri yardımın 8 milyar avroya çıkarılması ve elektrik yoğun şirketlere ilave sübvansiyon planlanması yer alıyor.

KDV tartışması

Restoranlarda pandemi döneminde işletmeleri korumak amaçlı başlatılan ve Ukrayna-Rusya savaşı sonrası yaşanan enerji krizi nedeniyle devam ettirilen yüzde 7 KDV dönemi kapanıyor. 

Vergi indiriminin kalkmasıyla birlikte restoranlarda yemek yemek de daha pahalı hâle gelecek. Bild gazetesinin yaptığı hesaplamaya göre, örneğin döner 6,90 avrodan 7,67 avroya, patates kızartması (pommes) 3,50 avrodan 3,89 avroya, pizza 10 avrodan 11,12 avroya, McDonald's'ta bir BigMac menüsü önceden 11,69 avro 13 avroya çıkacak.

Ancak restoranlar ve FDP bu karara tepkili. Hükûmetin küçük ortağı ︎FDP, KDV indirimin devam etmesini ve buradan kaynaklanan yaklaşık 1,8 milyar avroluk vergi açığının sığınmacılara verilen destekten kesilmesini savundu.

Bavyera artık mültecilere para vermeyecek

Almanya'nın Bavyera Eyaleti'nde yeni kabine, ilk toplantısında sığınmacılara yönelik nakit ödemelerin yerini derhal ayni yardımların alması kararı aldı. Yani sığınmacılara doğrudan para vermek yerine, Bavyera içinde geçerli EC kart benzeri bir ödeme kartı verilecek.

Ne var ki, Bavyera'nın kendi başına böyle bir karar alması eleştirilere neden oldu. Yeşiller Partili Katharina Schulze, Söder’in ‘şov’ yaptığını söyledi. SPD’li Florian von Brunn, ödeme kartının ‘puzzle’ın küçük bir parçası olduğunu ifade ederek “Diğer düzenlemeler daha önemli” dedi.

Aşırı sağcı AfD ise bu önlemleri yetersiz buldu ve önemli olanın ‘sığınmacıları sınır dışı etmek’ olduğunu savundu. Bu arada AfD, oylarını artırmaya devam ediyor. En zayıf oldukları eyalet Schleswig-Holstein'da dahi, oylarını yüzde 5 oranında arttırdılar.

Mültecilere yönelik saldırılar arttı

Almanya'da mültecilere yönelik saldırılar, yılın ilk dokuz ayında, bir önceki yıla göre ciddi oranda arttı. Almanya İçişleri Bakanlığından, Sol Parti'nin soru önergesine verilen yanıta göre; bu yılın ocak-eylül döneminde mültecilere, sığınmacılara ve onların barınma yerlerine yönelik 1.515 saldırı gerçekleştirildi. Bu sayı, 2022 yılı tamamında kaydedilen 1.371 saldırıdan daha yüksek. Sol Partili Clara Bünger, tartışmalı ortamın mültecilere yönelik ırkçı şiddet eylemlerine zemin hazırladığı kanaatinde.

Bununla birlikte, Uyum ve Göç Bilirkişi Konseyinin (SVR) yaptığı araştırmaya göre, 'yabancı kökenli' olarak algılananlar, kamusal alanlarda diğer kişilere göre 2 kat daha fazla polis kontrolüne takılıyor. Araştırmanın ardından polis içinde ‘etnik fişleme’ tartışmaları yeniden alevlendi.

Anayasa Mahkemesi hükûmeti sarstı

Federal Anayasa Mahkemesi, Almanya'nın iklim koruma hedeflerini karşılamak için ayrılan 60 milyar avroluk fonun yasal olmadığına karar verdi. Mahkeme, hükûmetin koronavirüs salgınıyla mücadele için taze borç alınmasını devre dışı bırakarak ayırdığı bu fonu, pandeminin atlatılması üzerine iklim korumasına aktarmasının, 'taze borç alınmadan dengeli bütçe' yaratılması ilkesini ihlal ettiğini vurguladı.

Şansölye Olaf Scholz, mahkemenin kararını ‘tsunami etkisi yaratacak bir karar’ olarak değerlendirdi. Birlik partileri ise ‘koalisyon hükûmetine tokat’ dediği kararın,  'bütçe gerçeği, bütçe açıklığı ve şeffaflığı açısından bir zafer' olduğunu söyledi.

Siemens AG rekor kârla kapattı, Siemens Energy’e devlet desteği

Siemens AG, 2022/2023 mali yılını rekor bir kârla kapattı. Şirket, vergi sonrası 8,5 milyar avro net kâr elde etti. Bu, bir önceki yıla göre neredeyse iki kat daha fazla. Satışlar ise yüzde 11 artarak 77,8 milyar avroya yükseldi.

Siemens AG'nin başarılı performansı, Siemens Energy'nin yaşadığı krizin gölgesinde kalıyor. Siemens Energy, rüzgar enerjisi işindeki sorunlar nedeniyle 4,6 milyar avroluk rekor zarar açıkladı. Federal Ekonomi Bakanlığı, Siemens Energy'ye 7,5 milyar avroluk devlet garantisi vereceğini açıkladı. Bu, özel bankalarla da mutabakata varılan toplam 15 milyar avroluk garanti limitinin bir parçası.

Sol Parti grubunu dağıtıyor, Wagenknecht'e bağış yağıyor

Sol Parti'den ayrılarak kendi partisini kurma hazırlıkları içinde olan Sahra Wagenknecht, şimdiden yüz binlerce avro bağış topladı. Diğer tarafta istifa eden vekillerle birlikte Federal Meclis’te grup kurmak için yeter sayıyı kaybeden Sol Parti, grubunu feshediyordu. Bu, Sol Parti’nin Meclis grubundan doğan pek çok ayrıcalığı kaybetmesi anlamına geldiği gibi; grubun feshedilmesiyle birlikte 100 kişinin de işsiz kalacağı belirtiliyor.

Gazze'de ateşkes tartışması

Başbakan Olaf Scholz, uluslararası toplumdan gelen Gazze'de ateşkes çağrılarına katılmadığını söyledi. Scholz, “Çünkü bu, İsrail'in, Hamas'ın toparlanmasına izin vermesi anlamına geliyor. Hamas'ın tekrar füze imal edip saldırmasına izin verilmemeli" dedi.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, “Ateşkes talep edenler, bu korkunç durumda ateşkes talebinin İsrail'in güvenliğini nasıl garanti altına altına alabileceği gibi sorulara da cevap vermelidir” diyerek çağrılara destek vermediğini söyledi.

Bu hafta içinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyareti ve sonrasında Olaf Scholz’la birlikte düzenlenen basın toplantısında yaşanan Gazze gerilimi de bu konunun daha çok tartışılacağını işaret ediyor.

Geri Dön 19 Kasım 2023 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN