Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
15 Ekim 2023 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'nın gündeminde bu hafta İsrail-Filistin çatışması, Hessen ve Bavyera'daki seçimler ve yeni göç paketi vardı. İşte yaşananlar...

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Hessen ve Bavyera’da, geçtiğimiz pazar gerçekleşen eyalet parlamentosu seçimlerinin kazananı Hessen’de CDU, Bavyera’da ise CSU oldu. Hessen’de yüzde 18,4 oy alarak ikinci olan aşırı sağcı AfD, Bavyera’da ise yüzde 14,6 alara Özgür Seçmenlerin (FW) ardından üçüncü sırada yer aldı. İki eyalette parlamentoya toplam 5 Türk kökenli üye seçildi. Hessen eyaletinde Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Turgut Yüksel, Hür Demokrat Parti (FDP) üyesi Yankı Pürsün; Bavyera'da Yeşiller'den Cemal Bozoğlu ile Gülseren Demirel ve SPD'den Arif Taşdelen eyalet parlamentosuna üye olarak seçildi.

Scholz ve Macron’dan balık-ekmek keyfi

Hamburg'da bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz, balık-ekmek keyfi yaptı. Görüşme sonrası yapılan açıklamada, Fransa ve Almanya’nın dostluğunun Avrupa için önemine vurgu yapıldı. Scholz, “Fransa ve Almanya Avrupa için çok önemli bir ikili” dedi.

Yeni göç paketi geliyor

Alman hükûmeti, düzensiz göçle mücadele için yeni bir göç paketi hazırladı. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu yeni Göç Paketi yasa tasarısını kabine üyelerine sunarak ekim sonunda kabineden geçirmeyi hedefliyor.

Yeni göç paketi, suç işleyen ve iltica başvuruları reddedilen göçmenlerin hızla sınır dışı edilmesinin yanı sıra ülkede kalma şansı yüksek olanların iş gücü piyasasına daha kolay katılmalarını hedefliyor. Önemli değişikliklerden biri, iltica başvurusu yapan sığınmacıların, kabul merkezine alındıktan sonra 9 ay beklemek yerine 6 ay sonra çalışmalarına izin verilmesi olacak.

Bundesbank Başkanı: Avrupa'nın hasta adamı değiliz

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, enflasyonun düşüş eğiliminde olduğunu söyleyerek "Almanya, Avrupa'nın hasta adamı değil" dedi. Ayrıca, Nagel, "EZB açısından çok önemli olan 10 faiz artırımı etkisini gösteriyor gibi görünüyor. Enflasyonun zirvesine ulaştığına dair işaretler var" diye konuştu.

Demiryolları çalışanları Noel’de greve hazırlanıyor

Alman Makinistler Sendikası (GDL) ile Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) arasındaki toplu sözleşme ekim ayında sona eriyor. Yeni sözleşme için ilk müzakere tarihi 9 Kasım olarak planlanıyor. Ancak GDL Başkanı Claus Weselsky, gerekirse Noel sezonunda bile süresiz grevlerden çekinmeyeceklerini şimdiden duyurdu.

İnsan kaçakçıları polisten kaçarken kaza yaptı

Bavyera'da insan kaçakçılığı faaliyetlerine karıştığı düşünülen bir araç, polisten kaçmaya çalışırken kaza yaptı. Türkiye ve Suriye’den gelen en az 23 kişinin bulunduğu aracın yaptığı kazada, biri 6 yaşında çocuk olmak üzere en az 7 kişi öldü.

İsrail-Filistin çatışmaları gündemde

Önceki cumartesi Aksa Tufanı operasyonu yapan Gazze’ye, İsrail hava saldırılarıyla karşılık veriyor. Gazze’nin elektriği, suyu ve gıda yardımı kesildi. İsrail, sınıra yaklaşan her aracı insani yardım taşısa dahi vuracağını söyledi. Bunun üzerine Hamas da tüm dünyada İsrail’i protesto çağrısı yaptı. Almanya'da da Yahudi kuruluşlarında güvenlik önlemleri artırıldı. Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, destek göstermek amacıyla İsrail'e resmi bir ziyarette bulundu. Baerbock, "Bu günlerde hepimiz İsrailliyiz" dedi.

Öte yandan Almanya, İsrail’e askeri destek teklifinde bulundu. Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius, İsrail’in yardımı ‘ihtiyaçları olmadığı’ gerekçesiyle geri çevirdiğini söyledi. Ülkede Filistin’e destek mitingleri ise yasaklandı. Yasağa uymayan çok sayıda insan gözaltına alındı. Şansölye Olaf Scholz da Filistin’e destek eylemlerine sert tepki gösterdi, “Ülkemizde utanç verici başka görüntüler de vardı. Sokaklarımızda Hamas terörünü kutlayan kadın ve erkeklerin görüntüleri. İsrail'e, Yahudi dostlarımıza ve yurttaşlarımıza karşı duydukları nefreti serbest bırakıyorlardı. Bu alçaklıktır. İnsanlık dışıdır. Ülke olarak bağlı olduğumuz tüm değerlerle çelişmektedir” dedi.

Geri Dön 15 Ekim 2023 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN