AVRUPADAN Youtube Video
“Almanya, Avrupa'nın yükü hâline geliyor”
ABD merkezli haber portalı Bloomberg, Scholz yönetiminde Alman ekonomisinin durgunlaştığını belirterek “Almanya, Avrupa'nın yükü hâline geliyor” değerlendirmesinde bulundu.
Almanya ekonomisindeki durgunluk, yurt dışında endişe yaratıyor. ABD haber portalı Bloomberg, Alman ekonomi politikasını sert bir şekilde eleştirdi. Haberde, "Başbakan Olaf Scholz'un göreve başlamasından bu yana 10 GSYİH verisi yayımlandı. Yarısından fazlası neredeyse hiç büyüme göstermedi, hatta düştü." denildi ve Almanya'nın Avrupa'nın yükü hâline geldiği vurgulandı. Uzun süredir Avrupa'nın büyümesinin lokomotifi olarak görülen ülkenin, Scholz yönetiminde durgunlaştığı belirtildi.
Elektrikli araçlarda Çin'in gerisinde kalındı
Öte yandan, Alman otomobil üreticilerinin, elektrikli araçlarda Çin'in gerisinde kaldığı ve içten yanmalı motorların sona ermesi tehdidiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi. Ostfalia Üniversitesi Otomotiv Ekonomisi Profesörü Helena Fürst, "Almanya'da yeni tescil edilen araçların sadece yüzde 12'si elektrikli. Geçen yıl bu oran yüzde 20'nin üzerindeydi" dedi.
Enerji krizi ve ekonomik zorluklar
Bloomberg, Almanya'nın enerji dahil "bitmeyen bir kriz modunda" olduğunu belirtti. Alman seçmenlerin, federal hükûmetin kabul ettiği büyüme paketinin etkilerini Eylül 2025'teki seçimlerden önce hissetmesinin olası olmadığını vurguladı.
Uzmanlar endişeli
Ifo Başkanı Clemens Fuest de "Alman ekonomisi durgunluğu aşmakta zorlanıyor." dedi. Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi Başkanı Achim Wambach, Almanya'ya yönelik ekonomik beklentilerin kötüleştiğini söyledi. ING Küresel Makro Araştırma Başkanı Carsten Brzeski, "Özel tüketim zayıf kalıyor, sanayi üretimi ivme kazanmıyor. Büyümenin ana itici gücü ihracat." diye konuştu.
İş gücü piyasası ve iflaslar
Federal İş Ajansı Başkanı Andrea Nahles, iş gücü piyasasındaki zayıflığın devam ettiğini ve şirketlerin yeni personel alımlarında temkinli davrandıklarını belirtti. Almanya'da iflas eden orta ve büyük ölçekli şirketlerin sayısı, enflasyon, zayıflayan talep, artan maliyetler ve faiz oranları nedeniyle bu yılın ilk yarısında yüzde 41 arttı. İflas eden şirketler arasında Avrupa'nın üçüncü büyük tur operatörü FTI, büyük mağaza zinciri Galeria ve moda şirketi Esprit gibi önemli isimler bulunuyor.
Geri Dön 31 Temmuz 2024 Çarşamba Önceki Yazılar