AVRUPADAN Youtube Video
Alman vatandaşlığı başvurularında rekor
Almanya'da yeni Vatandaşlık Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte başvurularda büyük artış yaşandı. Özellikle Berlin'de başvurular yüzde 193 oranında arttı, süreçler uzamaya başladı.
Almanya’da 27 Haziran’da yürürlüğe giren yeni Vatandaşlık Yasası, başvurularda büyük bir artışa yol açtı. Federal Göç Dairesi'nde yaklaşık 30.000 başvuru bulunuyor; bu sayı, önceki dönemlere göre iki kat daha fazla. Hessen’de son 4 haftada 3.300 kişi vatandaşlık başvurusunda bulundu. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27’lik bir artışı ifade ediyor. Hamburg’da ise başvuru sayısı 1.153’ten 2.031’e çıkarak yüzde 76 oranında arttı.
Berlin'de bir ayda 5 bin başvuru
En büyük artış Berlin’de yaşandı. Yasadan sonra, Berlin’de bir ay içinde 5 bin kişi Alman vatandaşlığına başvurdu. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 1.707 idi; bu da yüzde 193’lük bir artış anlamına geliyor. Münih gibi diğer büyük şehirlerde de benzer artışlar bekleniyor.
Ortalama kabul süresi 13 ay ve bu artabilir
Vatandaşlık başvurularındaki bu artış, sürecin uzamasına neden oluyor. Hamburg’da Sol Parti Mülteci Politikası Sözcüsü Carola Ensslen, vatandaşlığa kabul süresinin şu anda ortalama 13 ay sürdüğünü ve başvuruların artmasıyla bu sürenin daha da uzayabileceğini belirtti. CDU Meclis Grubu Başkanı Dennis Thering ise, vatandaşlığa geçişin kolaylaştırılmasının, Alman vatandaşlığının değerini düşürmemesi gerektiğini savundu.
Pasaport teslimat süresi 8 haftaya uzadı
Pasaport başvurularında da benzer sıkıntılar yaşanıyor. Alman Şehirler Birliği Başkanı Helmut Dedy, pasaportların teslimat süresinin 8 haftaya kadar uzadığını, bunun normalde 2 hafta sürdüğünü ifade etti. Dedy, bu gecikmelerin Bundesdruckerei’den kaynaklandığını, ancak mağdur başvuru sahiplerinin eleştirilerini belediye çalışanlarına yönelttiğini söyledi.
İçişleri Bakanlığı'na çağrı
Dedy, pasaportlarını zamanında alamayan vatandaşların, ek masraf yaparak ekspres teslimat talep ettiğini ve bu durumun vatandaş dostu olmadığını vurguladı. İlk başvuru ücretinin geri ödenmesi gerektiğini belirten Dedy, Federal İçişleri Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Yetkililer, pasaport başvurularının planlanan seyahat tarihinden en az 2 ay önce yapılmasını öneriyor.
Geri Dön 03 Ağustos 2024 Cumartesi Önceki Yazılar