AVRUPADAN Youtube Video
Alman ihracatçılar pazar payını kaybediyor
Bundesbank’a göre Almanya, 2021'den bu yana dünya pazarlarında ciddi pay kaybı yaşadı. Nedeni ise yapısal sorunlar ve rekabet gücündeki düşüş.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Alman ekonomisine ilişkin mayıs ayı değerlendirmesini yayımladı. Raporda, Alman ihracatçılarının küresel rekabette geri düştüğü ve bunun 2021'den bu yana ciddi pazar kayıplarına yol açtığı belirtildi.
Özellikle 2008 küresel krizinden sonra durağan seyreden ihracat paylarının 2017’den itibaren, ama esas olarak 2021’den bu yana hızla düşüşe geçtiği vurgulandı.
Sorun: Üretimdeki yapısal sıkıntılar
Rapora göre, pazar payı kaybının büyük bölümü arz kaynaklı sorunlardan kaynaklanıyor. Yani Almanya, mal üreten ve ihraç eden birçok sektörde artık uluslararası düzeyde rekabet edemiyor.
Bundesbank, bu durumu tetikleyen yapısal sorunları şöyle sıraladı:
-
Yaşlanan nüfus,
-
Kalifiye eleman eksikliği,
-
Artan iş gücü maliyetleri,
-
Aşırı bürokrasi.
Enerji yoğun sektörler başı çekiyor
Raporda, özellikle makine ve elektrik mühendisliği ile kimya sanayi gibi enerjiye bağımlı alanların rekabet gücünde sert düşüşler yaşadığı belirtildi. Artan enerji fiyatları ve tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar, bu sektörlerdeki ihracatçıyı zorluyor.
Çin’in yükselişi dikkat çekiyor
Almanya'nın, diğer gelişmiş ekonomilere kıyasla daha fazla gerilediğine dikkat çekilen raporda, Çinli firmaların Alman şirketlere karşı giderek daha güçlü rakipler hâline geldiği ifade edildi.
Reform çağrısı: Bürokrasi azalmalı, göç kolaylaşmalı
Bundesbank, ihracatın yeniden güçlenmesi için Almanya’nın iş ortamını iyileştirecek acil reformlara ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Bunlar arasında şunlar yer alıyor:
-
Özel yatırımlara vergi indirimi,
-
Çalışmayı teşvik edici düzenlemeler,
-
Vasıflı göçmenlere kolaylık,
-
Enerji maliyetlerinin düşürülmesi,
-
Bürokrasinin azaltılması.