Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da savaşa ve krize hazırlık - 2 Ekim 2024 Oktan Erdikmen
Ekrem İmamoğlu özel röportaj: Oy vermek gurbetçilerin hakkı - Oktan Erdikmen
Şerif Issı Almanya'da engellilere tanınan hakları tek tek anlattı - AVRUPADAN
02 Ekim 2024 Çarşamba

Orta Doğu ateş çemberi: İran'dan İsrail'e misilleme

İran, Hizbullah'a yönelik suikastlara karşı İsrail'e füze saldırısı düzenledi. İsrail, hava sahasını kapatırken, Netanyahu misilleme yapacaklarını duyurdu.

Orta Doğu ateş çemberi: İran'dan İsrail'e misilleme

İran, Hizbullah’a yönelik suikastlara ve İsrail’in Gazze’deki savaşını Lübnan’a taşımasına karşı misillemede bulundu. İran Devrim Muhafızları, suikastlara karşılık olarak İsrail’e onlarca füze fırlattı. İsrail, güvenlik endişeleri nedeniyle kısa süreliğine hava sahasını kapatmak zorunda kaldı.

İsrail'e iki dalga hâlinde füze saldırısı

İran, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve üst düzey liderlerine düzenlenen suikastların ardından İsrail’e iki dalga füze saldırısı gerçekleştirdi. Bu saldırıların ardından, İsrail’in Tel Aviv ve Kudüs gibi büyük şehirlerinde siren sesleri yankılandı. İsrail’in hava savunma sistemi Demir Kubbe devreye girerek füzeleri etkisiz hâle getirmeye çalıştı. Jerusalem Post’a göre, İran’dan en az 500 füze ateşlendi.

Ürdün ve diğer ülkeler de etkilendi

İran füzelerinin İsrail’e ulaşmadan önce Ürdün hava sahasından geçmesi gerektiği için Ürdün de bu süreçte devreye girdi. Reuters’a göre, Ürdün hava sahasında bazı İran füzeleri düşürüldü. Aynı zamanda Ürdün, Lübnan ve Irak hava sahaları da geçici olarak kapatıldı.

İran'dan gelen açıklamalar

İran Devrim Muhafızları, saldırının suikastlara bir misilleme olduğunu ve İsrail’in daha fazla karşılık vermesi durumunda yeniden hedef alınacağını belirtti. İran, saldırının ardından Birleşmiş Milletler’e yaptığı açıklamada, İsrail’in ulusal güvenlik ihlâllerine yasal, makul ve meşru bir yanıt verdiklerini ifade etti. İran’ın Fars Haber Ajansı’na göre, füzelerin yüzde 80’i hedeflerine ulaştı.

Netanyahu’dan sert tepki

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran’ın bu saldırısına sert bir tepki verdi. Netanyahu, füze saldırısının büyük bir hata olduğunu belirterek, İran’ın bunun bedelini ödeyeceğini söyledi. Netanyahu, İsrail’in kendisine yapılan her türlü saldırıya karşılık vereceğini ifade etti.

ABD’den İsrail’e tam destek

ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada, ABD’nin İsrail’e tam destek verdiğini belirtti. Biden, Beyaz Saray’da düzenlenen toplantıda İran’a karşı alınacak önlemler üzerinde çalıştıklarını ve uygun bir yanıt için danışmanlarıyla istişare ettiklerini söyledi.

İran’ın misilleme tehdidi

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İsrail’in misilleme yapması durumunda daha sert bir karşılık vereceklerini belirtti. Arakçi, saldırının sona erdiğini ancak yeni bir misilleme hâlinde İran’ın daha güçlü ve sert yanıt vereceğini ifade etti.

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri de benzer bir açıklama yaparak, İsrail’in yeniden saldırıya kalkışması durumunda çok daha güçlü bir karşılık vereceklerini söyledi. İsrail'in işlediği suçlara rağmen dünkü saldırıda uluslararası hukuka bağlı kalınarak sivil yerleşim bölgelerini vurmaktan kaçındıklarını ve sadece askeri üslerin hedef alındığını söyleyen Bakıri, "İsrail'in 3 ana hava üssü hedef alındı. Hasan Nasrallah'a saldırının başlangıç noktası Hatzerim Hava Üssü, stratejik radarlar ve tank merkezi, F-35 ve Mossad karargâhı, Gazze çevresindeki personel taşıyıcılar ve askerlerinin bulunduğu Nevatim Hava Üssü hedef alındı" dedi.

Sonuçlar ve uluslararası yankılar

İsrail, füze saldırılarının ardından hava sahasını yeniden açtı ve halkına sığınaklardan çıkabileceklerini duyurdu. Ancak İsrail ordusu, saldırının sonuçlarının ağır olacağını belirtti. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, saldırılarda henüz can kaybı bilgisi olmadığını ileri sürerek saldırıların ciddi sonuçları olacağını ifade etti. Aynı zamanda İran'ın bu saldırıda hipersonik Fetih füzelerini de kullandığı iddia edildi.

Netanyahu, ABD’ye füzelerin engellenmesine verdiği destek için teşekkür ederken, Wall Street Journal ve Axios gibi kaynaklar, İsrail’in misilleme olarak İran’ın nükleer tesislerini veya petrol üretim tesislerini hedef alabileceğini öne sürdü.

Geri Dön 02 Ekim 2024 Çarşamba Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN