AVRUPADAN Youtube Video
Gençlerin borcu artıyor, tanrı inancı azalıyor
2025’te Almanya’da 14-29 yaş grubundaki gençlerin yüzde 20’si borçlu. Ekonomik kaygılar, savaş korkusu ve sosyal medya stresi gençliği zorluyor. Tanrı inancı ise azalıyor.

“Almanya’da Gençlik” araştırmasına göre, 2025 yılı itibarıyla 14-29 yaş arasındaki her beş gençten biri borçlu. Araştırma yazarı Klaus Hurrelmann, “Bu yaş grubunda borç oranı 2023’te yüzde 16, 2024’te yüzde 19’du. Bu yıl yüzde 20’ye çıkarak rekor kırdı” dedi.
Planlı değil, tüketici borcu yaygınlaşıyor
Borçlanmanın sadece BAföG ya da araç kredisi gibi planlı harcamalardan değil; giderek artan tüketici borçlarından kaynaklandığına dikkat çekiliyor. Bu da gençlerin mali yönetim zorluklarıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
Savaş ve iklim krizi kaygısı büyüyor
Avrupa’daki savaş olasılığı gençlerin yüzde 62’sinde ciddi endişe yaratıyor. Bu oran 30-49 yaş grubunda yüzde 60, 50-69 yaş grubunda ise yüzde 70. Gençlerin yüzde 48’i uygun fiyatlı konut sorununa, yüzde 47’si ise iklim krizine dair büyük kaygılar taşıyor.
Refah inancı zedeleniyor
Gençlerin yüzde 63’ü, geçmişte servet edinmenin bugüne kıyasla daha kolay olduğunu düşünüyor. Güven duygusunun sarsıldığı bu dönemde, mevcut siyasi partilere duyulan güven de azalmış durumda. 25 yaş altı seçmenlerin büyük bölümü son seçimde Sol Parti ve AfD’ye yöneldi.
Sosyal medya hem stres hem zaman kaybı
14-29 yaş grubundaki gençlerin yüzde 55’i sosyal medyayı psikolojik baskı kaynağı olarak görüyor. Yüzde 47’si ise sosyal medyanın zamanlarını çaldığını düşünüyor.
Tanrı inancı hızla geriliyor
Araştırmaya göre gençlerin yaklaşık yüzde 60’ı Tanrı’ya inanmıyor. Bu oran 2022’de yüzde 51’di. Dini inanç, genç kuşaklar arasında hızla zemin kaybediyor.
Yaygın bir ekonomik alarm: Eksi bakiye
Gençlerin ekonomik kaygıları, ülke genelindeki tabloyla da örtüşüyor. Kredi portalı Smava’ya göre Nisan 2025 itibarıyla Almanların yüzde 11,4’ü banka hesabında eksi bakiyede. Yüzde 17,1’i ise hesap durumunu dahi bilmiyor. Eksi bakiyesi olanların yarısından fazlası bin avronun, üçte biri ise iki bin avronun üzerinde borç taşıyor. Bu tablo, yalnızca gençlerin değil, toplumun genelinin ciddi bir mali baskı altında olduğunu gösteriyor.
Geri Dön 21 Mayıs 2025 Çarşamba Önceki Yazılar