AVRUPADAN Youtube Video
Bütçe krizi: Bürgergeld tartışması sürüyor
Almanya'da Bürgergeld'e yapılması planlanan yüzde 12'lik artış, bütçe krizi üzerinden eleştirilere maruz kalıyor.

Almanya'da Vatandaşlık Parası (Bürgergeld), 2022 yılında yürürlüğe girdi ve Hartz IV'ün yerini aldı. Bürgergeld kapsamında, 18 yaşından büyük ve çalışamayan herkes, aylık olarak devletten para alıyor.
Bürgergeld, 1 Ocak 2024'ten itibaren yüzde 12 oranında artacak. Bu artış, genel fiyat artışını dengelemesi amacıyla yapılıyor. Ancak, bu artışa karşı bazı siyasi partiler ve gruplar eleştiriler var.
SPD'li Bas: Popülizm, zenginle fakiri karşı karşıya getiriyor
Federal Meclis Başkanı Bärbel Bas, AFP haber ajansına verdiği demeçte, Bürgergeld artışına yönelik eleştirilere tepki gösterdi. Bas, bu eleştirilerin göç meselesi ile ilişkilendirildiğini ve yardım alan kişileri yanlış bir genel zan altında bıraktığını söyledi.
Bas, mevcut tasarruf baskısı altında sosyal grupları karşı karşıya getirmemek konusunda uyarıda bulundu ve "Bu popülizm bizi, fakir ile zenginin karşı karşıya geldiği bir iklime sürüklüyor" dedi.
CSU'lu Söder: Bürgergeld pratik testi geçemedi
Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder ise Bürgergeld'in köklü bir şekilde gözden geçirilmesi ve oranların düşürülmesi çağrısında bulundu. Söder, "Bürgergeld pratik testi geçemedi. Genel seviye çok yüksek. Çalışan herkes, çalışmayan birinden fark edilebilir ölçüde daha fazla almalıdır" diye konuştu.
Söder, Bürgergeld'in temelden yeniden düzenlenmesi ve bu arada planlanan artışın derhal bir yıl ertelenmesini sağlamak için bir Federal Konsey çağrısı yaptı. Söder ayrıca yeni gelen Ukraynalı mültecilere yapılan vatandaşlık ödeneği ödemelerinin durdurulmasını talep etti.
FDP'li Djir-Sarai: Bürgergeld'deki artış artık uygun değil
FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai, Bild am Sonntag'a verdiği demeçte Bürgergeld oranlarındaki artışı eleştirdi. Djir-Sarai, "Federal hükûmet tarafından harcanan her üç avrodan biri sosyal harcamalara gidiyor. Bu artık mümkün değil" dedi.
Djir-Sarai, bütçelerin daraldığı ve enflasyonun düştüğü bir dönemde hükûmetin Bürgergeld'i yüzde on iki oranında arttırmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Hükûmet, planlanan artışları gözden geçirecek
Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, planlanan artışların gözden geçirileceğini açıkladı. Lindner, Funke medyaya verdiği demeçte, enflasyon oranının şu anda, 2024 yılı için standart oran belirlendiğinde tahmin edilenden çok daha iyi geliştiğini söyledi.
Lindner, "Bu nedenle ücretler ve sosyal yardımlar arasındaki farkın gözden geçirilmesinde, ayarlama prosedürüne bakmamız gerekecek. Çünkü bir kişinin çalışıp çalışmaması her zaman elle tutulur bir fark yaratmalı" dedi.
Lindner, 2024 bütçesindeki açıkları kapatmak için tasarruf çağrısında bulundu. Röportajda 'üç büyük maliyet bloğu' adını verdiği sosyal harcamalara ek olarak, uluslararası iklim finansmanı ve devlet sübvansiyonlarında da kesintiler olabileceğini söyledi.
CDU'dan farklı sesler
CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, Bürgergeld alan gençlere yönelik daha sert yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu. Linnemann, 'genç yaşta' çalışabilecek durumda olup da çalışmayanların 'yüzde 30 kesinti yerine yüzde 50 ya da daha fazla kesintiyi göze almak zorunda kalacaklarını' söyledi.
Ancak CDU/CSU'dan da sosyal kesintilere ilişkin uyarı sesleri yükseldi. Kuzey Ren-Vestfalya Sosyal İşler Bakanı Karl-Josef Laumann, Bürgergeld'e yapılacak artışı 'acilen gerekli' olarak nitelendirdi. Laumann, mevcut bütçe krizinde sadece sosyal yardımları eleştirmenin yanlış olduğunu söyledi.
Geri Dön 04 Aralık 2023 Pazartesi Önceki Yazılar