AVRUPADAN Youtube Video
Küresel ısınmanın üçte ikisi en zengin yüzde 10’un eseri
Bilim insanları, iklim krizinin sorumluluğunu ilk kez doğrudan zengin bireylere bağladı. Aşırı sıcaklar, kuraklık ve felaketlerin kaynağında servet var.

Nature Climate Change dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, 1990’dan bu yana küresel ısınmanın üçte ikisinin dünyanın en zengin yüzde 10’luk kesiminin tüketim ve yatırım faaliyetlerinden kaynaklandığını ortaya koydu. ETH Zürih'ten Sarah Schoengart, bu durumu şöyle özetledi:
Zenginlerin karbon ayak izlerini doğrudan gerçek dünya iklim etkilerine bağlıyoruz.
Araştırmaya göre, bu kesimin alışkanlıkları ölümcül sıcak hava dalgaları ve Amazon’daki kuraklık gibi felaketleri katbekat artırıyor.
En zengin yüzde 1: 26 kat daha fazla zarar
Çalışmaya göre, en zengin yüzde 1'lik kesim ortalama bir kişiye kıyasla yüzyılda bir yaşanan sıcak hava dalgalarına 26 kat, Amazon'daki kuraklıklara ise 17 kat daha fazla katkı sağladı. Çin ve ABD'deki en zengin yüzde 10'un neden olduğu emisyonlar da sıcaklık aşırılıklarını 2 ila 3 kat artırdı.
Servete dayalı karbon vergisi gündemde
Bilim insanları, gelir yerine servet temelli karbon vergilerinin daha adil sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor. 2023 yılında Brezilya, G20 zirvesinde 1 milyar dolar üzeri serveti olan bireylere yüzde 2 oranında küresel servet vergisi önerisi sunmuştu. Ancak somut bir adım atılmadı.
Zenginliğin küresel dağılımı: ABD başı çekiyor
Forbes verilerine göre, dünyadaki milyarderlerin üçte biri ABD’de yaşıyor. Bu sayı, Çin, Hindistan ve Almanya’daki toplam milyarder sayısından daha fazla.
Oxfam'a göre, dünya nüfusunun en zengin yüzde 1’i, son 10 yılda 42 trilyon dolar yeni servet elde etti. Bu, en yoksul yüzde 95’in toplam varlığını geride bırakıyor.
Geri Dön 10 Mayıs 2025 Cumartesi Önceki Yazılar