AVRUPADAN Youtube Video
Almanya’da ‘Vatandaşlık Parası’ kaldırılıyor
Almanya, sosyal yardım sistemini yeniden yapılandırıyor. İş tekliflerini reddedenlerin yardımı kesilebilecek. Yerine daha katı bir model geliyor.

Almanya’da CDU/CSU ile SPD’nin oluşturduğu koalisyon hükûmeti, “Bürgergeld” yani “Vatandaşlık Parası” sistemini iki yılın ardından yürürlükten kaldırmaya hazırlanıyor. Yeni Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Bärbel Bas’a, yerine daha katı kurallara sahip yeni bir model geliştirme görevi verildi.
Bärbel Bas, göreve gelmeden önce Federal Meclis Başkanlığı yapıyordu. Yeni dönemde, özellikle çalışabilir durumda olmasına rağmen kendisine sunulan iş tekliflerini reddeden kişilere karşı daha sert yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. Hatta bazı durumlarda sosyal yardımların tamamen kesilmesi gündemde. Bas, yardım ödemelerinin suistimal edilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.
Mevcut sistemde kim, ne kadar alıyor?
Almanya’da şu anda tek başına yaşayan bir vatandaşa kira desteğiyle birlikte aylık ortalama 1.047 avro ödeniyor. Çocuğunu yalnız büyütenlere bu miktar 1.498 avroya, çiftlere ise 2 bin 254 avroya kadar çıkıyor. Resmî verilere göre yılda yaklaşık 3 milyon kişiye toplam 3,9 milyar avro “Vatandaşlık Parası” ödemesi yapılıyor.
Kadın istihdamı da gündemde
Bas, Almanya’nın nitelikli iş gücü açığına dikkat çekerek bu açığın özellikle kadınların tam zamanlı istihdamıyla kapatılabileceğini söyledi. Ancak kadınların çoğu, kreşlerde yer bulamama gibi nedenlerle yarım gün çalışmak zorunda kalıyor. Bu sorunun çözümü için yerel yönetimlerle iş birliği yapılacağını belirtti.
Bakan, Almanya’da 20-64 yaş aralığında erkeklerin yüzde 88’inin çalıştığını, aynı yaş grubundaki kadınlarda bu oranın yüzde 78’i geçmediğini hatırlattı. Erkeklerin sadece yüzde 11’i yarım gün çalışırken, kadınlarda bu oran yüzde 49’a kadar çıkıyor. Bas’a göre, yarım gün çalışan 9,3 milyon kadına haftada yalnızca iki saat daha fazla çalışma imkânı sağlansa, yaklaşık 500 bin kadın tam zamanlı istihdama geçebilir.
Geri Dön 20 Mayıs 2025 Salı Önceki Yazılar