Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da saldırı uyarısı - 10 Mayıs 2024 Oktan Erdikmen
Türkiye'de normal olan, Almanya'da lüks - Yeni Gelenler: Turgut Tülü
Avrupa'da 52 bin mülteci çocuk kayıp - Haftanın Yorumu 30. Bölüm Oktan Erdikmen
28 Nisan 2024 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'nın gündeminde bu hafta; koalisyon içindeki kriz, emekli maaşlarına rekor zam ve Steinmeier'in Türkiye ziyareti vardı. İşte yaşananlar...

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Hükûmetin küçük ortağı FDP'nin önerileri, trafik ışığında kriz yarattı. Trafik ışığı koalisyonunun dağılabileceği konuşuluyor. FDP tarafından hazırlanan ve koalisyon ortakları tarafından eleştirilen 12 maddelik yeni sosyal ve ekonomik plan, hükûmet içindeki çatlakları derinleştirdi. FDP'nin önerileri arasında, çalışmayı reddedenlere yönelik Vatandaşlık Parası kesintisi, emeklilik yaşının yükseltilmesi, fazla mesai vergi avantajları ve yenilenebilir enerji sübvansiyonlarının kaldırılması gibi radikal değişiklikler yer alıyor.

Anketler ne diyor?

Yapılan son anketler de trafik ışığı koalisyonunu oluşturan partilerdeki ciddi oy kaybını gözler önüne serdi. Bild gazetesi için INSA araştırma şirketi tarafından yapılan yeni bir ankete göre, mevcut koalisyon hükûmetini oluşturan SPD, Yeşiller ve FDP partileri oy kaybetti. Ankete göre, eğer bu pazar günü seçim yapılacak olsa, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 15, Yeşiller Partisi yüzde 12,5 ve Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 5 oy alacak. Bu oranlar, önceki anketlere göre de düşüş gösteriyor.

Öte yandan, muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU) yüzde 30,5 ile en yüksek oy oranına sahip olurken, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi yüzde 18,5 ile ikinci sırada yer aldı.

Hükûmet ve muhalefet AfD'ye karşı birleşti

Aşırı sağcı AfD'nin bir çalışanı, Çin adına casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı. Şüpheli Jian G., Dresden'de gözaltına alındı ve Avrupa Parlamentosu'ndaki müzakereler ve kararlar hakkında bilgileri Çin istihbaratına aktardığı iddia ediliyor. AfD Parti Sözcüsü Michael Pfalzgraf durumu "çok rahatsız edici" olarak nitelendirdi ve federal savcılığın soruşturmasını beklediklerini açıkladı.

Olaylar üzerine, Federal Meclis'in son oturumunda "Demokrasimize tehdit - Rusya, Çin ve AfD'nin rolü" konusu tartışıldı. Hükûmet ile muhalefet, AfD'ye karşı birleşti ve AfD'yi 'halka ihanetle' suçladı. AfD'li Stefan Keuter ise hükûmeti, 'gizli servis desteği ve uyumlu medyayı' kullanarak muhalefete zarar vermekle itham etti.

Steinmeier'den Türklere hızlı vize sözü

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, yanına aldığı 60 kilo dönerle Türkiye'yi ziyaret etti. Ziyareti sırasında, Türk vatandaşlarının vize başvurularına değinen Steinmeier, personel sayısının artırıldığını söyledi ve sürecin hızlandırılacağının sözünü verdi. Steinmeier ayrıca; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanısıra, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu gibi muhalefetin önde gelen isimleriyle de görüştü. Almanya Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahatgâhı olan Anıtkabir'i de ziyaret etti.

Emeklilere rekor zam

Hükûmet, emekli maaşlarına enflasyon oranının üzerinde bir artış yaparak yüzde 4,57'lik zammı onayladı. Bu zam, 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girecek ve 2000 yılından bu yana emekli maaşlarına yapılan en yüksek zam olacak. Mart ayında Almanya'da kaydedilen yıllık enflasyon oranı yüzde 2,2 idi. Yeni düzenlemeyle, 1990 yılındaki Almanya'nın birleşmesinden bu yana ilk defa tüm emekliler için aynı zam oranı uygulanacak.

Çocuk parasına zam

Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, 2025 yılında çocuk parası (Kindergeld) ve ilgili vergi muafiyetlerinde artış yapılacağını açıkladı. Lindner, bu artışların kesin miktarlarının sonbaharda yayımlanacak asgari geçim raporuna göre belirleneceğini ifade etti. Şu anda ebeveynlere her çocuk için aylık 250 avro olarak ödenen çocuk parasının ne kadar artırılacağı henüz netleşmedi.

Binlerce hekim iş bıraktı

Başkent Berlin'deki Charité Hastanesi'nde çalışan 2 bin 700 hekim, daha iyi çalışma koşulları ve daha iyi maaş talebiyle bir günlük uyarı grevine çıktı. Toplu pazarlık görüşmelerinde, Marburger Bund, 2024 ve 2025 yılları için önerilen yüzde 2,3'lük maaş artışını ve haftalık çalışma saatlerinin 40 saate düşürülmesi teklifini yetersiz bulduğunu açıkladı. Charité Hastanesi Sözcüsü ise grev nedeniyle planlı ve acil olmayan müdahalelerin ertelendiğini belirtti.

İklim koruma yasası reformu onaylandı

Federal Meclis, İklim Koruma Yasası'nda yapılan tartışmalı reformu onayladı. Reform planı, trafik ışığı partileri SPD, Yeşiller ve FDP tarafından desteklenirken, muhalefet tarafından karşı oy kullanıldı. CDU Milletvekili Thomas Heilmann, oylamanın engellenmesi için Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu ancak mahkeme bu acil başvuruyu reddetti.

Yeni yasa, sıkı sektör hedefleri içermeyen bir yaklaşımı benimseyerek, güneş enerjisi finansman paketi ile Almanya'da güneş enerjisinin yaygınlaşmasını teşvik ediyor. Bu paket, balkonlarda ve apartmanlarda güneş panelleri kurulmasını kolaylaştırma ve arazilerdeki güneş enerjisi sistemleri için seçenekleri genişletme hedeflerini içeriyor.

Esrar tartışması sürüyor

1 Nisan'da esrarın kısmen yasallaşmasının ardından, uygulamalar konusunda tartışmalar devam ediyor. Alman demiryolu şirketi Deutsche Bahn (DB), tren istasyonlarında esrar kullanımını yasakladığını duyurdu. 1 Haziran'dan itibaren Deutsche Bahn, esrar kullanımı yasağını aktif olarak uygulamaya başlayacak. Bu tarihe kadar, tren istasyonu çalışanları yolcuları esrar kullanmamaları konusunda uyaracak.

Bununla birlikte, Bavyera başta olmak üzere, esrarın yasallaşmasına karşı çıkan eyaletler, kendi yasaklarını uygulamaya hazırlanıyor. Eyaletler, esrar tükettikten sonra araç kullanmanın cezalarını kendileri belirleyebiliyor. Kamusal alanlarda esrar kullanımı ile ilgili kurallar da oldukça katı. Özellikle oyun alanları, okullar ve kreşler gibi çocukların bulunduğu yerlerde ve bu yerlerin görüş alanında esrar tüketmek büyük cezalara neden olabilir. İhlal durumunda 30 bin avroya kadar idari para cezası uygulanabilir.

Dang humması tehlikesi artıyor

Küresel seyahatlerin artması ve iklim değişikliği nedeniyle, daha önce tropikal bölgelerde görülen ve Dang humması gibi virüsler taşıyan Asya kaplan sivrisineği, artık Almanya'da da görülmeye başlandı. Bunun üzerine yetkililer harekete geçti. Biyolog Tim Kühnlenz, asya kaplan sivrisineklerinin üreme alanlarının su birikintileri, saksılar veya yağmur varilleri gibi yerler olduğunu ve bu alanların temizlenmesi veya kapatılmasıyla sivrisineklerle mücadele edilebileceğini belirtti. Ancak, bu sivrisinek türünün tamamen yok edilmesinin mümkün olmadığını da ekledi. 

Berlin'de e-scooter’la toplu taşımaya binmek yasaklandı

Berlin Toplu Taşıma İşletmecisi (BVG), 1 Mayıs'tan itibaren U-Bahn, tramvay ve otobüslerde e-scooterların taşınmasına izin verilmeyeceğini açıkladı. Kararın, e-scooterlarda kullanılan lityum-iyon bataryaların yangın riski taşıması nedeniyle alındığı ifade edildi.

'Türklere vatandaşlık' davasında karar

Avrupa Adalet Divanı, Türk vatandaşlığına geçince Alman vatandaşlığını kaybedenlerle ilgili kararını verdi. AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşlığına geçiş sonrası Alman vatandaşlığının kaybının, AB hukukuna uygun olduğuna hükmedildi. Detaylar için tıklayın...

Tesla işçi çıkarıp fiyatları düşürdü

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla; Çin, Almanya ve ABD gibi büyük pazarlarda bazı modellerinin fiyatlarında indirim yaptı. İndirimin faturası ise işçilere kesildi.

Tesla'nın mali zorluklarla karşı karşıya olduğu ve küresel olarak zayıflayan talebin etkilerini hissettiği öne sürülüyor. Bu bağlamda, Tesla geçtiğimiz günlerde Almanya'nın Berlin yakınlarındaki Grünheide'deki giga fabrikasında 400 çalışanın işten çıkarılacağını duyurdu. Ayrıca, aynı fabrikada çalışan yaklaşık 300 geçici işçiyle de yolların ayrılacağı açıklanmıştı. Tesla'nın Grünheide tesisinde toplamda 12 binden fazla kişi çalışıyor.

Geri Dön 28 Nisan 2024 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN