AVRUPADAN Youtube Video
Emeklilik yaşı artıyor, esnek çalışmaya geçiliyor
Belçika hükûmeti, emeklilikten vergiye, çalışma saatlerinden sağlık ve polis reformuna kadar birçok alanda değişiklik içeren geniş kapsamlı bir anlaşma sağladı.

Belçika Federal Hükûmeti, Yaz Anlaşması adı verilen yeni reform paketi üzerinde uzlaştı. Başbakan Bart De Wever, düzenlemelerin ülke ekonomisini daha rekabetçi hâle getireceğini söyledi. Anlaşma henüz parlamentoda onaylanmadı ancak köklü değişiklikler içeriyor.
2026'dan itibaren emeklilik yaşı kademeli olarak 67’ye çıkacak. Daha uzun süre çalışanlara ise teşvik uygulanacak:
-
Her fazla yıl için yüzde 2 ek prim,
-
2030’dan itibaren bu oran yüzde 4,
-
2035’ten itibaren ise yüzde 5 olacak.
Erken emekli olanlar içinse aynı oranlarda maaş kesintisi yapılacak. Ancak 35 yıl çalışıp 7 bin 20 gün prim ödeyenler bu kesintiden muaf tutulacak. 2025’te emekli olacaklar bu düzenlemelerden etkilenmeyecek.
Düşük gelirlilere vergi kolaylığı
2029’a kadar 4,4 milyar avroluk vergi reformu planlanıyor. 2026’dan itibaren vergiden muaf gelir sınırı 10 bin 910 avrodan 15 bin 300 avroya çıkarılacak. Bekâr çalışanlar için sosyal güvenlik katkısı azaltılacak ve yıllık yaklaşık 365 avro net kazanç sağlanacak.
Emekliler çalışmaya devam ederse gelirlerinin en fazla yüzde 33’ü vergilendirilecek. Serbest çalışanlar içinse ön ödeme yetersizliğine ilişkin ceza kaldırılacak ve ek destek verilecek.
Çalışma hayatında daha fazla esneklik
Hükûmet, iş gücü piyasasının fazla katı olduğunu savunarak çalışma koşullarında da esneklik getirdi:
-
Gönüllü fazla mesai sınırı 360 saat (240 saat vergisiz),
-
Otel-restoran sektöründe bu sınır 450 saat (360 saat vergisiz),
-
Gece vardiyası yasağı kaldırılıyor,
-
Haftalık minimum çalışma süresi zorunluluğu kaldırılıyor.
Polis ve sağlıkta da düzenleme
Brüksel’deki tüm polis bölgeleri ilerleyen yıllarda birleştirilecek. Sağlık alanında ise hekimlerin hastalardan alabileceği ücretlere üst sınır getirilecek. Daha geniş kapsamlı sağlık reformları ise 2026’da gündeme gelecek.
Muhalefetten sert tepkiler: Yük yine çalışanlara
Belçika İş Dünyası Federasyonu (FEB), reformları olumlu bulurken, muhalefet kararlara sert çıktı. Ecolo Partisi, özellikle kadın çalışanlar için kararların 'yıkıcı' olduğunu söyledi. Düşük ücretle, gece vardiyasında ve esnek saatlerle çalışmanın kadınları daha çok zorlayacağını belirtti.
Belçika İşçi Partisi (PTB-PVDA) lideri Sofie Merckx ise reformları 'son 40 yılın en büyük sosyal adaletsizliği' olarak tanımladı. Kadınların ev içi sorumlulukları ve part-time çalışma oranları nedeniyle bu değişikliklerden daha fazla zarar göreceğini savundu.
Geri Dön 23 Temmuz 2025 Çarşamba Önceki Yazılar