AVRUPADAN Youtube Video
Trafik ışığında 'kolay vatandaşlık' çatlağı
Almanya'da Vatandaşlık Yasası'nın en tartışmalı maddesi olan 'sosyal yardım alanların vatandaşlığa başvuramaması' koalisyonda çatlak yarattı.

Almanya'da yeni vatandaşlık yasası tasarısı, Federal Meclis'te yapılan tartışmaların ardından gelecek hafta oylanacak. Tasarı, vatandaşlığa geçiş sürecini kolaylaştıracak ve çifte vatandaşlığı da tanıyacak.
Tasarı, Almanya'da yaşayan yabancıların vatandaşlığa geçişi için gerekli olan süreyi 8 yıldan 5 yıla indiriyor. Ayrıca, "üst düzey entegrasyon" gösterenler için bu süre 3 yıla indirilebilecek.
Tasarının en tartışmalı maddesi ise, sosyal yardım alan yabancıların vatandaşlığa başvuramaması. Bu düzenleme, özellikle engelliler, bekar ebeveynler ve emekliler tarafından eleştiriliyor.
SPD ve Yeşiller'den istisna talebi
SPD ve Yeşiller partilerinin göç uzmanları, söz konusu düzenlemenin sosyal ayrımcılık içerdiği görüşünde. İki parti, engelliler, bekar ebeveynler ve emekliler için istisnalar yapılmasını istiyor.
SPD Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Dirk Wiese, "Alman vatandaşı olmak isteyen herkes kendi geçimini sağlamalı. Ancak, engelli kişileri veya durumları nedeniyle kendilerine bakamayan bekar ebeveynleri hariç tutan bir düzenlemenin de düşünülebileceğini söylüyorum" dedi.
Yeşiller Partisi Göç Uzmanı Filiz Polat ise, "Tüm hayatları boyunca çalışmış, yaşlılık döneminde yoksulluk içinde yaşayan veya güvencesiz bir işte çalışan ve ailelerini geçindiren vatandaşlığa kabul edilmek isteyenlerin dezavantajlı duruma düşmemesi için istisnalar yapılmalı" diye konuştu.
FDP öneriye karşı çıktı
Koalisyonun küçük ortağı FDP ise, SPD ve Yeşillerin önerisini reddetti. FDP Sosyal İşler Uzmanı Jens Beeck, "Vatandaşlığı kazanmayı kolaylaştırmanın temeli, kendinizi geçindirebilmektir" dedi. Beeck, "İstisnai durumlarda, örneğin engelliler, bekar ebeveynler veya emekliler için vatandaşlığa kabulün mümkün olması gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu otomatik olmamalı, inceleme sonucunda karar verilmeli" diye konuştu.
FDP'li Adalet Bakanı Marco Buschmann da sosyal yardımlarla geçinen yabancıların gelecekte Alman vatandaşı olamayacağını belirtmişti.
Muhalefet: Yasa bölücü
Muhalefetteki Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) de, yeni vatandaşlık yasasına karşı çıkıyor. CDU/CSU Meclis Grubu İç Politika Sözcüsü Alexander Throm, "Trafik ışığı koalisyonu Alman devletinin refahını tehlikeye atıyor ve ülkedeki bölünmeyi körüklüyor. Vasıflı işçiler vatandaşlığa alınmayı değil, daha az bürokrasiyi istiyor" dedi.
Almanların yarısı çifte vatandaşlığı destekliyor
Alman Entegrasyon ve Göç Araştırmaları Merkezi (DEZIM) tarafından yapılan araştırma, Almanların yarısının çifte vatandaşlığını da içeren yeni Vatandaşlık Yasası'nı desteklediğini ortaya koydu.
Araştırmaya göre, "Alman pasaportunun belirli koşullar altında daha kolay alınabileceği yönündeki öneriyi nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ankete katılanların yüzde 49'u olumlu yanıt verirken, yüzde 34'ü karşı olduğunu belirtti.
Ankete katılanların yüzde 43'ü Alman vatandaşlığına geçmek isteyenler için çifte vatandaşlık imkanının olmasını olumlu karşılarken, yüzde 37'si çifte vatandaşlığa karşı görüş bildirdi.
Geri Dön 06 Aralık 2023 Çarşamba Önceki Yazılar