Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da kiralara tavan fiyat - 18 Ekim 2024 Oktan Erdikmen
Berlin ile Ankara anlaştı: Hangi Türkler sınır dışı edilecek? - Haftanın Yorumu
Şerif Issı Almanya'da engellilere tanınan hakları tek tek anlattı - AVRUPADAN
13 Haziran 2024 Perşembe

Pistorius duyurdu: Almanya'da 'light askerlik' modeli

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Alman ordusunun personel sayısını artırmak için hazırladığı planı Federal Meclis Savunma Komisyonu'na sundu. İşte ayrıntılar...

Pistorius duyurdu: Almanya'da 'light askerlik' modeli

SPD'li Savunma Bakanı Pistorius, açıkladığı yeni modelde, eski tip zorunlu askerliğin geri getirilmesini önermiyor. Bunun yerine, tüm vatandaşların askerlik kaydının alınmasını ve 18 yaşındaki erkeklere zorunlu, kadınlara ise isteğe bağlı olarak bir form gönderilmesini içeren bir model önerdi.

Bu yeni model, askere gitmek isteyenlere 6 aylık temel askerlik hizmeti sunmayı ve gönüllü olanların bu süreyi 23 aya kadar uzatabilmelerini öngörüyor. Pistorius, bu yöntemle 2025'ten itibaren yıllık 5 bin ila 7 bin yeni askeri orduya kazandırmayı hedefliyor. Savunma Bakanı Pistorius, önerisini savunarak, "En fit, en uygun ve en motive olanları askere almak istiyoruz" dedi.

Bu plan kapsamında, askere alınmak isteyenlerin fiziksel muayeneden geçmeleri gerekecek. Erkekler için form doldurma zorunluluğu bulunurken, kadınlar için bu zorunluluk yok. Askerlik hizmeti 6 aylık temel eğitim olarak sunulacak ve gönüllü olanlar bu süreyi 17 ay daha uzatabilecekler.

SPD ve FDP'den öneriye destek

SPD Meclis Grubu Savunma Politikaları Sözcü Yardımcısı Dirk Vöpel, Savunma Bakanı Pistorius'un planını desteklediklerini belirterek, "Savunma Bakanı'nın silahlı kuvvetlerimizin sayısını artırmak için hazırladığı planları destekliyoruz" dedi. SPD lideri Lars Klingbeil ise gönüllülüğün esas alınması gerektiğini savunarak, Bundeswehr'in daha çekici hâle getirilmesi gerektiğini ifade etti.

FDP'li Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Marcus Faber de zorunlu askerlik yerine gönüllülüğün esas alınmasını olumlu bulduğunu söyledi. Faber, "Eğer bu işi yapma arzusu olan insanlar kazandırılırsa, birliğe daha fazla hizmet edilmiş olur. Bu bakımdan Pistorius'un planladığı adımlar oldukça uygun" dedi. FDP lideri ve Maliye Bakanı Christian Lindner de "Boris Pistorius'un önerisi doğru yönde. Yeni bir askerlik yükümlülüğü getirmektense insanların orduya ilgisini çekmeli ve yedek gücümüzü artırmalıyız" ifadelerini kullandı.

Birlik partilerinden eleştiri

Ana muhalefetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinden ise eleştiri geldi. Hristiyan Birlik Partileri Meclis Grubu Savunma Politikaları Sözcüsü Florian Hahn, Pistorius'un hazırladığı modelin güvenlik politikalarının gerektirdiklerine uygun olmadığını söyledi. Hahn, "Ne bir yükümlülükten söz ediliyor ne de ordu gerektiği gibi güçlendirilmiş oluyor" dedi.

Almanya'da zorunlu askerlik hizmeti 2011 yılında dönemin Başbakanı Angela Merkel tarafından kaldırılmıştı.

Pistorius'un 'light askerlik' modeli nasıl işleyecek?

Savunma Bakanı Pistorius'un önerisi, eski tip zorunlu askerlik modeline dönüşü içermiyor. Bu model, 1950'lerin ortasında başlamış ve Soğuk Savaş sırasında Bundeswehr'in her zaman yeterli sayıda askere sahip olmasını sağlamayı amaçlıyordu. Zorunlu askerlik hizmeti 18 yaşından itibaren tüm erkekler için geçerliydi ve orduya katılmak istemeyenler, kamu hizmeti olarak adlandırılan alternatif hizmetleri yapmak zorundaydı. 2011 yılında ise zorunlu askerlik hizmeti tamamen askıya alındı.

Önerilen yeni modelde, askerlik kaydının alınması ve 18 yaşındaki gençlere bir soru formu gönderilmesi öngörülüyor. Bu formda verilen bilgilere göre ordunun, uygun kriterlere sahip olanları fiziksel muayeneden geçmek üzere davet etmesi planlanıyor. Askerlik hizmetine elverişli olan tüm Alman vatandaşlarının kayıt altına alınması ve bu süreçte gönüllülüğün esas alınması hedefleniyor.

Anayasa’da değişiklik yapılmasını gerektiren “genel askerlik zorunluğu” veya “kadınlar için de zorunlu askerlik” uygulamasının getirilmesi planlanmıyor.

Almanların yüzde 60'ı zorunlu askerliği destekliyor

Zorunlu askerlik hizmetinin 2011'de askıya alınmasından bu yana, rezerv kuvvetlerin sayısı sürekli azalıyor. Alman ordusunda aktif silahlı kuvvet sayısının 181 binden 203 bine çıkarılması gerekiyor. Bundeswehr ve NATO'nun tahminlerine göre Almanya'nın ayrıca 200 bin civarında yedek askere daha ihtiyacı var. 

Öte yandan, Welt am Sonntag gazetesinin kamuoyu araştırma şirketi YouGov'a yaptırdığı ankete göre, Almanların yüzde 60'ı zorunlu askerliğin geri getirilmesini destekliyor.

Geri Dön 13 Haziran 2024 Perşembe Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN