AVRUPADAN Youtube Video
Araştırma: Almanya'da medyaya güven artıyor
Almanya’da medyaya güven yeniden yükselişte. En çok güven kamu yayıncılığına duyulurken, sosyal medya hâlâ güvenilmez bulunuyor.

Almanya’da yapılan yeni bir araştırma, halkın medyaya duyduğu güvenin son dönemde yeniden arttığını ortaya koydu. Infratest dimap tarafından WDR adına gerçekleştirilen temsili ankete göre, katılımcıların yüzde 61’i Alman medyasını güvenilir buluyor. Bu oran, 2023 sonbaharına göre beş puanlık artışa denk geliyor.
Ankete göre halkın yüzde 83’ü haberlerin kalitesini “iyi” ya da “çok iyi” olarak değerlendiriyor.
Kamu yayıncılığı en güvenilen kaynak
En yüksek güven kamu yayıncılığına duyuluyor. Katılımcıların yüzde 67’si kamu yayıncılığını “vazgeçilmez” olarak tanımlarken, yazılı basın da güçlü bir güven zemini koruyor. Ancak bu güven her seçmen grubunda aynı değil:
-
Yeşiller seçmenleri arasında güven oranı yüzde 92
-
CDU/CSU’da yüzde 78
-
SPD’de yüzde 76
-
Sol Parti'de yüzde 68
-
AfD seçmenlerinde yalnızca yüzde 10
-
BSW seçmenlerinde ise yüzde 16
AfD seçmenlerinin yüzde 68’i kamu yayıncılığını “gereksiz” olarak görüyor. Ayrıca, kamu yayıncılığına duyulan güven batı Almanya’da yüzde 58 iken, doğu Almanya’da sadece yüzde 41’e düşüyor.
Gençler sosyal medyaya güvenmiyor
18–34 yaş grubundaki gençler, en çok sosyal medyayı siyasi bilgi kaynağı olarak kullanıyor. Ancak bu platformlara güven düzeyi oldukça düşük. Özellikle TikTok, güvenilirlik açısından son sırada yer alıyor. Gençlerin büyük kısmı hâlâ kamu yayıncılığı ve gazeteleri en güvenilir bilgi kaynakları olarak görüyor.
Kurumlara olan güven de artıyor
Anket, bazı devlet kurumlarına olan güvenin de yükseldiğini gösteriyor:
-
Federal Anayasa Mahkemesi: yüzde 70 (+4)
-
Özel televizyonlar: yüzde 26 (+4)
-
Federal Meclis: yüzde 37
-
Hükûmet: yüzde 29
-
Siyasi partiler: yüzde 20
Ancak bu güven düzeyi de doğu eyaletlerinde batıya göre daha düşük.
Schönenborn: Bu güven toplumsal bir sermayedir
WDR Program Direktörü Jörg Schönenborn, kamu yayıncılığına duyulan güvenin toplum için kritik önemde olduğunu söyledi ve “Uluslararası karşılaştırmalarda bile Almanya’daki medya güveni dikkat çekici düzeyde. Ama özellikle aşırı partilere yönelen seçmenlerin eleştirilerini de ciddiye almalıyız" diye konuştu.
Schönenborn, medyayı düzenli takip eden ama yine de şüpheyle yaklaşan geniş bir kesimin varlığına dikkat çekti:
Toplumdaki kutuplaşma, kamuoyunun parçalanmasına dönüşmemeli. Aksi takdirde demokratik uzlaşı tehlikeye girer.
“Devlet yönlendiriyor” algısı düşse de sürüyor
Ankette halkın yüzde 38’i, medyanın devlet tarafından yönlendirildiğine inandığını belirtti. 2023’te bu oran yüzde 40’tı. Bu görüşü savunanların yüzde 56’sı, özellikle kamu yayıncılığının siyasi etkiden etkilendiğini düşünüyor. Bu oran bir yıl öncesine göre 14 puan arttı.
Geri Dön 12 Mayıs 2025 Pazartesi Önceki Yazılar