Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
17 Kasım 2023 Cuma

Ali İnsan yazdı... Kilise etkisini nasıl kaybetti

"Din sosyoloğu Detlef Pollack, kiliselerin düşüş trendi konusunda, bu eğilimin önümüzdeki yıllarda neredeyse durdurulamayacağını söylüyor..."

Ali İnsan yazdı... Kilise etkisini nasıl kaybetti

Almanya'da kilise bağlılığı ve dini inanç hızla beklenenden daha fazla azalıyor. Bu, Almanya Protestan Kilisesi (EKD) tarafından Ulm'da düzenlenen EKD toplantısında açıklanan altıncı Kilise Üyelik Araştırması ve Bertelsmann Vakfı'nın "Din Monitörü 2023" çalışması tarafından ortaya konan merkezi bir sonuç.

Sonuçlara göre, 2021'de Almanya'da toplumun yüzde 50'si, Almanya tarihinde ilk kez, kilise üyeliğinden çıktı veya kiliseye üye olmadı. Bu nedenle, kiliseler süregelen üye sayıları karşısında, toplumsal önemini kaybetmeye devam etti.

Fowid Araştırma Grubu'na göre, 2022'de Almanya’da toplumun yüzde 44'ü mezhepsiz veya dinsiz, yüzde 25'i Roma-Katolik Kilisesi üyesi, yüzde 23'ü Evanjelik Kilise üyesi, yüzde 4'ü Müslüman, yüzde 2'si Hristiyan-Ortodoks Kilisesi üyesi ve yüzde 2'si diğer dinlere mensup.

Genel olarak son yıllardaki değişikliklerden özellikle Hristiyan Kilisesi etkileniyor. On yıl önce, Almanların neredeyse yarısı, Tanrı'ya çok veya oldukça güçlü bir şekilde inandığını söylerken; Bertelsmann Vakfı’nın araştırmalarına göre günümüzde bu sayı neredeyse yüzde 38'e kadar düşüyor. Toplumun içinde her dört kişiden biri Tanrı'ya inanmıyor. Kiliseden çıkma niyetindeki insanların yüzde 90'ından fazlası, kilise veya farklı dini kurumlar olmadan da Hristiyan olunabileceğine inanıyor. Buna ek olarak, her yıl kiliseye yeni katılanlardan daha fazla üye de ölüyor.

Kiliseye yeni katılımların düşük olmasının nedeniyse, özellikle gençlerin kiliseye eleştirel bir gözle bakmaları veya kiliseye katılmayı pek düşünmemeleri. Son yıllardaki kilise skandallarının bu konuda önemli bir rol oynadığı görülüyor. Örneğin, genel olarak kiliseden ayrılma eğiliminde olan, Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan anketlere katılanların yüzde 80'i, kiliseyi bu skandallardan dolayı daha eleştirel bir şekilde görmeye başladı ve kesin bir ayrılığı düşünmeye itti.

Bununla birlikte, bu durum genellikle Katolik Kilisesi'ni, Protestan Kilisesi'nden daha fazla etkiliyor. Özellikle çeşitli istismar skandalları ve Roma-Katolik Kilisesi'nin düşük reform isteği, Katolik Kilisesi üyeleri arasında öfkeye neden oluyor. Din sosyoloğu Detlef Pollack, kiliselerin düşüş trendi konusunda, bu eğilimin önümüzdeki yıllarda neredeyse durdurulamayacağını, çünkü genel anlamda artık toplumun içerisinde kiliseyle kişisel deneyimi olan veya dini bir ortamda yetişen çok az insan olduğunu söylüyor.

Son yıllardaki çeşitli olaylar ve kiliselerin reforma karşı isteksizliği, kiliselerin veya dini kurumların gelecekte Almanya nüfusunun sadece küçük bir kısmını temsil edeceği anlamına geliyor gibi görünüyor. Bununla birlikte, Almanya’da kiliselerden ayrılma trendinin var olmasına rağmen, dinin gelecekte artık kiliselerle veya diğer dini kurumlarla değil, daha çok evde ve kişisel yaşamda yaşanabileceği bir olasılık olabilir gibi görünüyor.

Geri Dön 17 Kasım 2023 Cuma Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN