AVRUPADAN Youtube Video
Ukrayna'nın Rusya saldırısında İngiliz tankları
İngiltere'nin Ukrayna'ya sağladığı Challenger 2 tankları, Rusya'ya yönelik sürpriz saldırıda kullanıldı. Bu durum, Ukrayna'nın Batılı silahları nasıl kullandığına dair tartışmaları alevlendirdi.
İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın hangi İngiliz silahlarını kullandığına dair resmi bir açıklama yapmaktan kaçındı, ancak Ukrayna'nın Rusya'ya karşı kendini savunma hakkı olduğunu vurguladı. Bakanlık, bu durumun Ukrayna'nın Rusya topraklarında operasyon yapmasını engellemediğini de belirtti.
İngiltere'nin bu tutumu, bağışladığı tanklar, topçular ve zırhlı araçlar gibi silahların Ukrayna'nın saldırılarında kullanılabileceği anlamına geliyor. Ancak, İngiltere'nin sağladığı Storm Shadow füzeleri için Rusya içindeki hedeflere ateşlenmemesi koşulu getirilmiş durumda.
Batılı ülkeler, Ukrayna'ya Rusya içindeki hedeflere saldırması için uzun menzilli füze izni vermemişken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İngiltere ve müttefiklerinden bu sınırlamaların kaldırılmasını talep etti. İngiltere Savunma Bakanı John Healey, bu konuda yoğun görüşmeler yaptıklarını belirtti, ancak detay vermedi.
Batılı ülkeler ekipmanlarının kullanılmasına itiraz etmedi
2023 yılında Ukrayna'ya 14 Challenger 2 tankı gönderen İngiltere, Batı yapımı ana muharebe tanklarını sağlayan ilk ülkelerden biri olmuştu. Bu tanklardan biri Ukrayna'nın başarısız yaz saldırısı sırasında yok edilmişti. Ukrayna'nın son ilerleyişiyle birlikte, Rusya topraklarında ABD'nin Bradley ve Stryker zırhlı araçları ile Almanya'nın Marder tankları da görüldü. Bu ülkeler, ekipmanlarının bu saldırıda kullanılmasına itiraz etmedi.
Ukrayna'nın Rusya'nın Kursk bölgesine düzenlediği saldırı, Rusya'yı ve müttefiklerini şaşırttı. Rusya, Kursk ve Belgorod bölgelerinde olağanüstü hal ilan etti ve 180.000 sivilin tahliye edilmesi gerektiğini açıkladı. Bu operasyon, Rusya kuvvetlerini Ukrayna'dan uzaklaştırarak kendi sınırlarını savunmaya zorlamayı amaçlıyor gibi görünüyor.
Ukrayna'nın silahları nasıl kullandığı tartışma konusu
Bu gelişme, Ukrayna'nın Batılı müttefiklerinden aldığı silahları nasıl kullandığı konusunda tartışmalara yol açtı. Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze, NATO hukuk uzmanlarının "meşru müdafaa hakkının karşı saldırı yapmayı da kapsadığını" belirtti. İngiltere'nin eski dışişleri bakanı David Cameron da Ukrayna'nın Rusya'ya karşı misilleme yapma hakkı olduğunu savundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova ise bu açıklamaları, Batı'nın Moskova'ya karşı bir "hibrit savaş" içinde olduğunun kabulü olarak değerlendirdi.
İngiltere, ABD ve Almanya'nın ardından Ukrayna'ya en büyük askeri yardımı sağlayan ülkeler arasında yer alıyor.
Geri Dön 16 Ağustos 2024 Cuma Önceki Yazılar